TürkAkım doğal gaz boru hattı altyapısına Ukrayna tarafından saldırı girişiminde bulunulduğunu iddia eden Rusya, bu olayın arkasında ABD’nin olduğunu öne sürdü.
DW Türkçe’nin aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün düzenlediği yıllık değerlendirme toplantısında ABD’nin TürkAkım hattını devre dışı bırakmaya çalıştığını savundu. ABD’nin hiçbir alanda rekabete tahammülü olmadığını söyleyen Lavrov, ABD’yi Avrupa Birliği’nin enerji refahına yönelik ‘terör eylemlerine’ girişmekle, TürkAkım’ın devre dışı kalması için de Ukrayna’yı kışkırtmakla suçladı.
RUSYA: UKRAYNA İHA’LARINI DÜŞÜRDÜK
Rusya Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, TürkAkım altyapısına yönelik saldırı girişiminde bulunan Ukrayna’ya ait dokuz insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurmuştu. “Hedef Avrupa ülkelerine gaz sevkiyatını durdurmaktı” denilen açıklamada, 11 Ocak’taki bu saldırı girişiminde Rusya’nın güneyindeki Krasnodar bölgesinde, TürkAkım doğal gaz boru hattının deniz kesiminin başlangıç noktasını oluşturan Russkaya Kompresör İstasyonu’nun hedef alınmaya çalışıldığı belirtilmişti.
Saldırı girişimini bir ‘enerji terörizmi eylemi’ olarak tanımlayan Rusya Savunma Bakanlığı, tesisin normal bir şekilde çalışmaya devam ettiğini bildirmişti.
LAVROV-FİDAN GÖRÜŞMESİ
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Lavrov ve Gazprom CEO’su Alexey Miller’in pazar günü TürkAkım altyapısına yönelik saldırı girişimiyle ilgili olarak Türk muhataplarıyla görüştüğünü söyledi. Peskov, “Dışişleri Bakanımız Lavrov, Türk mevkidaşı Hakan Fidan’la, Gazprom CEO’su Miller ise Türk şirketi BOTAŞ’taki muhatabıyla konuştu” dedi. Kremlin sözcüsü, Rus yetkililerin görüşmelerde ‘Kiev rejiminin böylesi terör eylemlerinin yarattığı ciddi tehlikeye’ değindiğini belirtti.
TürkAkım doğal gaz boru hattı Russkaya Kompresör İstasyonu’nda başlıyor, Karadeniz’in altından 930 kilometre boyunca Türkiye’de Kıyıköy’e, oradan da Balkanlara, Avrupa’ya uzanıyor. Boru hattı yıllık 31,5 milyar metreküp kapasiteye sahip.
TürkAkım, Karadeniz’in altından Türkiye’ye uzanan bir diğer boru hattı olan Mavi Akım’la birlikte Rusya’nın Avrupa’ya boru hattıyla gaz tedarik ettiği son güzergâhlar. Kiev, bu sene başında Rus gazının Ukrayna toprakları üzerinden Avrupa’ya taşınmasına imkan tanıyan transit geçiş anlaşmasını yenilemeyerek sonlandırmıştı. Bu hat uzun yıllar Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatında ana güzergâhtı
(ALINTI)