Almanya’nın Köln kentindeki bir mahkeme, son aylarda sosyal medyada popülerlik kazanan ”Dubai çikolatası” hakkında açılan bir davada, sıradışı karar verdi.
“Dubai çikolatası” hakkında görülen davada, ”Dubai çikolatası” etiketiyle satılan çikolataların yalnızca Dubai’de üretilmiş olması gerektiği karara bağlandı.
Türkiye’de üretilen çikolataları “Dubai çikolatası” etiketiyle satışa sunan süpermarket zinciri Aldi Süd aleyhine verilen karara göre bu durum tüketiciyi yanıltıyor.
TÜKETİCİYİ YANILTTIĞINA HÜKMEDİLDİ
Kararda, “Ortalama bir tüketici, ‘El yapımı Dubai çikolatası’ ifadesini gördüğünde, bu çikolatanın Dubai’de üretildiğini düşünecektir. Üretimin Türkiye’de yapıldığını gösteren küçük fontlarla yazılmış ‘Orijin: Türkiye’ ibaresi, bu yanlış anlaşılmayı gidermeye yeterli değildir” denildi.
TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN ÇİKOLATA
Dava, Dubai’den “Dubai çikolatası” ithal eden iş insanı Andreas Wilmers’in şikayeti üzerine açıldı. Wilmers, tüketicilerin tat konusundaki şikayetleri üzerine harekete geçtiğini belirterek, “Türkiye’de seri üretimi yapılan bir çikolatanın üzerinde ‘El yapımı Dubai çikolatası’ yazması kabul edilemez bir durumdur” dedi. Wilmers, bu tür ürünlerin “Dubai tarzı çikolata” gibi farklı ifadelerle etiketlenmesinin daha uygun olacağını ifade etti.
Mahkeme, Aldi Süd’ün davacının mahkeme masraflarını karşılamasına hükmetti. Bu karar, Almanya’da Dubai dışında üretilen çikolataların “Dubai çikolatası” etiketiyle satılmasını hukuken yasakladı. Ayrıca, gıda ürünlerinde coğrafi köken ve üretim yerinin doğru belirtilmesinin tüketici güveni için kritik olduğu vurgulandı.
‘DÖNER’ HAKKINDA KRİTERLER ORTAYA ATILMIŞTI
Almanya’da daha önce de döner konusunda benzer bir tartışma yaşanmıştı. Almanya Türk döneri tescili için kriter belirlemeye çalışmıştı. Bunlar arasında hayvanın yaşı, kullanılan baharatlar ve döner bıçağının uzunluğu gibi kriterler bulunuyordu. Türkiye lehine bir karar çıktığı takdirde, Almanya’daki restoranların bu kriterlere uyması gerekecek.