Hayrettin Karaca’ya Gandhi benzetmesi

Hayatını toprağın, suyun, yeşilin, bitkilerin korunmasına adayan, gerek fikirleri gerekse uyguladığı projelerle “sürdürülebilir doğa” şuurunu oluşturan öncülerden biri olan Hayrettin Karaca Türk insanına ilham vermeye devam ediyor.

Türkiye’de yaşanan çölleşmenin farkına varan Karaca, şehir şehir, köy köy, mahalle mahalle gezerek toprak ve doğa bilincini başta çocuklar olmak üzere herkese aşıladı.

TEMA ile birlikte erozyon tehlikesini ülkenin gündemine sokan Karaca, ağacı ve ormanı yeniden sevdirdi ve doğaya farklı bir gözle bakılmasını sağladı.

Hayatının sonuna kadar çevre bilincinin oluşması için girişimlerini sürdüren Karaca, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü, Doğru Yaşam Ödülü ve Birleşmiş Milletler Orman Kahramanı gibi ödüller aldı.
Doğanın korunması amacıyla Anadolu’yu karış karış gezen Karaca, 20 Ocak 2020’de 97 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Arkasında 1 milyonun üzerinde gönüllüsü olan TEMA Vakfının yanı sıra Türkiye’nin gen koruma merkezi sayılabilecek çalışmalar bırakan Karaca, gelecek nesillere doğa koruma çalışmalarında motive kaynağı olmaya devam ediyor.

GANDHİ’DEN ETKİLENMİŞTİ

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç: “Doğa ile savaş halindeyiz. Eğer kazanırsak, kaybedeceğiz” ifadelerini çok değerli bulduğunu belirten Ataç, “Doğayla başa çıkmak mümkün değil. Yapacak tek şey onunla uyumlu yaşamak ve onun sınırlarına saygı gösterip yaşam biçimimizi ona göre ayarlamak. Hayrettin Bey’in de bütün felsefesi bunun üzerine kuruluydu aslında. Doğayı çok izlerdi, çok yakından bakardı, çok okurdu. O gördüklerini de kendi hayatının içine alırdı. Söylediğini yapmak, yaptığını söylemek çok önemlidir. Hayrettin Bey’de bunu çok görürdünüz. Net bir şekilde Gandhi’den çok etkilenmişti, sözlerini çok sık kullanır, onun gibi yaşar, onun öykülerini anlatırdı. Çok özel bir insandı. İyi ki bu dünyadan, bu ülkeden geçti.” diyerek Karaca’yı andı.

TEMA Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Öztürk ise Karaca ile 1982-1983 yıllarında orman mühendisliği öğrencisiyken tanıştığını anımsatarak, “Hayrettin Bey’in ‘Toprak Dede’ ismini almasındaki en büyük etken bence erozyonun ne kadar büyük, yaygın bir sorun olduğunu ve topraklarımızı yok ettiğini, topluma en iyi anlatan önderlerden biri olmasıydı.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir