Markette satılan her 4 tavuğun birinde bulunuyor

Buca’da yaşayan Bahar Zeyrek, annesi Servet Polat ve 11 yaşındaki oğlu Gökhan Zeyrek, 28 Aralık’ta Efeler Mahallesi’nde bulunan bir işletmede kumpir yemiş, aynı gün kusma ve ishal şikayetiyle Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden aile, tedavilerinin ardından evlerine dönmüştü.

Ertesi gün de rahatsızlıkları devam eden anne, kızı ve torunu tekrar hastaneye başvurmuş, acil servisteki tedavilerinin ardından taburcu edilmişti.

Olaydan 2 gün sonra evde dinlenen Servet Polat, ailesi tarafından tuvalette hareketsiz halde bulunmuştu. Polat’ın vefat ettiğinin anlaşılmasının ardından olaya yönelik yapılan soruşturma denetlenirken, Tarım Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ve olay yeri inceleme ekiplerince, işletmede yiyecek hazırlanmasında kullanılan malzemelerden alınan numune örneklerindeki ilk incelemede salmonella virüsü bulunmuştu.

MARKETLERDE SATILAN 4 TAVUKTAN BİRİNDE SALMONELLA BULUNUYOR

Gıda Bülteni’nde yer alan habere göre; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı doktora öğrencisi Buket Altın Gaser’in doktora çalışması, ölümcül riskler barındıran salmonella bakterisinin ne derece yaygın olduğunu gözler önüne serdi. 

‘Kanatlı etlerinde salmonella typhimurium ve salmonella enteriditis varlığı ve antibiyotik dirençliliğinin araştırılması’ başlıklı çalışma kapsamında,  Aydın’da bulunan market-pazar-şarküterilerden paketlenmiş-paketlenmemiş olarak satışa sunulan 160 tavuk eti örneği laboratuvarda analiz edildi. 

TAVUK ETİ YEMEDEN ÖNCE BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN

Elde edilen sonuçlara göre, 160 adet numunenin 43 tanesinden Salmonella spp. olduğu saptandı. Etlerden izole edilen bakterilerin, 23 tanesi kanat eti, 12 tanesi derisiz göğüs eti ve 8 tanesi but etinde bulundu. Çalışmada laboratuvarda incelenen 53 adet kanat eti örneğinin 23’ünde yani yüzde 43,4’ünde salmonella bakterisinin olduğu saptandı.  İncelenen 53 göğüs etinin 12’sinde(yüzde 22,6), 54 but etinin de 8’inde (yüzde 14,8) salmonella bakterisinin olduğu çalışmaya yansıdı. 

SALMONELLA BAKTERİSİ NEDEN OLUŞUR?

Çalışmada, kanatlı etlerinin dolayı mikroorganizmaların gelişmesi açısından uygun ortamı oluşturduğuna dikkat  çekilerek, kanatlı hayvanın yetiştirildiği işletmelerde veya kesim, işleme, paketleme, muhafaza ve dağıtım gibi basamaklarda, uygun olmayan koşullarda işlem gördüğünde Salmonella spp. gibi patojen bakterilerle kontamine olabileceği vurgulandı. 

SALMONELLA NASIL İNSANLARA BULAŞIR?

Çalışmada, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojenler arasında yer alan salmonellanın; insan sağlığı açısından son derece önemli enfeksiyonlara neden olabildiği, salmonella barındıran gıda ürünlerinin tüketilmesi halinde de, bakterinin insanlarda hastalıklara neden olabildiği belirtiliyor.

SALMONELLA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, salmonella enfeksiyonu şöyle tanımlıyor: “Genellikle karın ağrısı, hafif ishal ve ateş gibi belirtilerle başlar. Ancak bazı durumlarda kanlı ishale, şiddetli karın ağrılarına ve yüksek ateşe yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, yaşlılarda, çocuklarda ve hamilelerde daha ağır seyredebilir. Böyle durumlarda sıvı alımı yeterli olmazsa ve zamanında hastaneye başvurulmazsa, ölümcül sonuçlar doğurabilir”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir