Cenaze ödeneği ne kadar oldu

Birinci derece yakınları ölenlere SGK tarafından verilen “cenaze ödeneği” ile ilgili Türkiye gazetesinden İsa Karakaş, “2025 yılında SGK’dan alınabilecek cenaze kaldırma parası” başlıklı yazısında şunları anlattı:

“Sosyal Güvenlik Kurumu, kapsamda bulunan sigortalı ve hak sahiplerine birçok yardım sağlamakla görevli bulunmaktadır. Bu yardımlardan biri de ölen sigortalıların eş, çocuk, ana-baba ya da kardeşlerine “cenaze ödeneği” veya “ölüm yardımı” adı altında verilen paradır.

Cenaze ödeneğinden birçok hak sahibinin haberdar olmadığı görülmektedir.

Halk arasında cenaze kaldırma parası olarak bilinen bu yardım miktarı her sene değişmektedir.

SGK tarafından 2025 yılında verilecek olan yardım miktarları ve esasları bu yazımızda izah edilmiştir.

ÖDENEK ALMA HAKKI BULUNANLAR

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapmakta olduğu yardımlardan biri de halk arasında “Cenaze Parası” olarak bilinen cenaze ödeneğidir.

Ölen sigortalının yakınları bu hakkın farkında olmadığından çoğu zaman başka gerçek ve tüzel kişiler ya da belediyeler almaktadır. Cenaze ödeneği;

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu,
Sürekli iş göremezlik geliri, malullük, vazife malullüğü veya
Emeklilik (Yaşlılık) aylığı almakta iken ya da
Kendisi için en az 360 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken (ölüm tarihinde sigortalılık şartı gerekmemektedir),
Ölen sigortalının hak sahiplerine verilmektedir.

Bu ödeneği, dul ya da yetim aylığı talebinde bulunurken aynı anda SGK’dan talep edebilirsiniz.

Cenaze ödeneği sayılan kişilere ödenememesi hâlinde cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, cenaze ödeneği tutarını geçmemek üzere belgelere dayanan tutar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

Cenaze ödeneği için hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile SGK’ya başvurulması şarttır.

ÖDENEK MİKTARI

Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmektedir.

2024 yılı için TÜFE oranlarında ortaya çıkan değişim oranının %64,77 olarak açıklanmasına bağlı olarak 3.385,00 TL’ye yükseltilmiştir.

2025 yılında uygulanacak oran ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2024 yılı için TÜFE oranlarında ortaya çıkan değişim oranının %44,38 olarak açıklanması nedeniyle 2024 yılında 3.385,00 TL olan cenaze ödeneği tutarı 2025 yılı için 4.888,00 TL olarak yükseltilmiştir.

5 YIL GEÇMEMİŞ İSE ALINABİLİR

Cenaze ödeneğini almamış olanlar sigortalının ölüm tarihinden itibaren 5 (beş) yıl içinde alabilirler.

Emeklilik (yaşlılık, malullük veya vazife malullüğü) aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenmiş olup da ölen 5510 Sayılı Kanuna tabi kamu görevlisinin hak sahiplerine kendi kurumları tarafından ilgili mevzuat gereği ölüm yardımı hariç cenaze gideri, cenaze nakil gideri ödeneği veya bu mahiyette bir ödemenin yapılması hâlinde, SGK tarafından ayrıca cenaze ödeneği ödenmemektedir.

ÖLENDEN DOLAYI SGK’DAN TOPLU PARA ALINMASI

Gerekli şartların yeterli olmaması nedeniyle ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla SGK (5510 s.) Kanununa göre hesaplanan ölüm toptan ödemesi yapılmaktadır.

Bu ödeme de müteveffa sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına yine SGK Kanununda belirtilen hisseler oranında paylaştırılmaktadır.

Ölüm toptan ödemesi yapılabilmesi için, hak sahiplerinin Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile bağlı olduğu SGK il müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.

Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine; Malul çocuklar için sağlık kurulu raporunun ilave edilmesi elzemdir.

SGK Kanununa göre toptan ödeme yapılarak tasfiye edilmiş sürelerle borçlanılarak veya yurt dışı hizmetleri birleştirilerek ya da sonradan hizmet tespiti nedeniyle hak kazanılan sürelerin eklenmesi suretiyle ölüm sigortasından yararlanmak için gerekli olan prim gün sayısının tamamlanması hâlinde, hak sahiplerinin yazılı isteği üzerine aldıkları toptan ödemenin ödeme tarihi ile yazılı istek tarihi arasında geçen yıllar için her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan tutarın tebliğ tarihini takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi hâlinde, bu hizmetler ihya edilmektedir.

İhya sonucunda gerekli şartların yerine getirilmesiyle birlikte ölen sigortalının eşine, çocuklarına ve ana-babasına aylık bağlanması mümkün olabilmektedir.”

Odatv.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir