Tayland’dan LGBT kararı: Çiftler nikah dairesine koştu

LGBT ÇİFTLERE EVLİLİK YASAL HALE GELDİ

Tayland’da yüzlerce LGBT çiftin , heteroseksüel çiftlerle aynı hakları tanıyan yasanın yürürlüğe girdiği ilk gün olan perşembe günü evliliklerini yasal hale getirmeleri bekleniyor.

Evlilik kayıtları genellikle ilçe ofislerinde yapılır, ancak Perşembe günü yaklaşık 300 çiftin Bangkok’un merkezindeki bir alışveriş merkezindeki sergi salonunda gün boyu sürecek bir gala kutlamasında formaliteleri tamamlaması bekleniyor. Ülke genelinde daha az gösterişli koşullarda yüzlercesinin daha kayıt yaptırması bekleniyor.

MİRAS, ORTAK MAL VARLIĞI GİBİ KONULARDA EŞİT HAKLAR

Parlamentonun her iki kanadından da geçen evlilik eşitliği tasarısı, Medeni ve Ticaret Kanunu’nda değişiklik yaparak “erkekler ve kadınlar” ve “karı ve koca” ifadelerini “bireyler” ve “evlilik partnerleri” olarak değiştirdi. Tasarının, LGBTQ+ çiftler için tam yasal, mali ve tıbbi haklara erişim sağlaması bekleniyor.

Ortaklar, ortak mal varlıkları, vergi yükümlülükleri ve kesintileri, miras hakları ve hayatta kalanlara ait haklar konusunda eşit hak ve sorumluluklara sahip olacaklardır.

EVLİLİK EŞİTLİĞİ YASASI

Tayland, kabul ve kapsayıcılık konusunda bir üne sahiptir ve dünyanın dört bir yanından binlerce kişi yıllık Bangkok Onur Yürüyüşü’ne katılır . Ancak hak savunucuları, LGBTQ+ topluluğunun üyelerinin günlük yaşamda ayrımcılıkla karşı karşıya olduklarını söylemelerine rağmen, son yıllarda işlerin büyük ölçüde iyileştiğini belirtmelerine rağmen, büyük ölçüde muhafazakar bir toplumda evlilik eşitliği yasasını geçirmek için onlarca yıldır mücadele ediyor.

Associated Press’in bu ayın başlarında röportaj yaptığı çiftler, uzun vadeli mutlu ilişkiler yaşayanlar da dahil olmak üzere, yeni yasadan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

TEMEL İNSAN HAKLARI

“Eşcinsel evlilik yasasının yürürlüğe girmesi, cinsiyetimiz ne olursa olsun, Tayland yasalarına göre her açıdan hepimizin aynı temel insan haklarına sahip olduğunun kanıtıdır” dedi 38 yaşındaki gayrimenkul sahibi Kullayahnut Akkharasretthabudh. Ortağı 24 yaşındaki şef Juthatip Suttiwong “Ayrıca Asya’daki diğer ülkeler için de yolu açıyor, birbirimizin insani değerlerini tanımanın ve herkesin yaşamasını sağlamanın önemini vurguluyor.” dedi.

“RUHEN TAM BİR AİLEYİZ”

37 yaşındaki web tasarımcısı Patherine Khunnares, kendisi ve araştırmacı Vivian Chullamon, 36, “bizi olduğumuz gibi kabul eden ve sevdiğimiz kişiyi kabul eden destekleyici bir sosyal çevreye, arkadaşlara ve aileye sahip olduğumuzu” söyledi. Evlilik, duygusal olarak bizi tatmin eden tek şey değil gibi görünüyor.

“Ancak, nihayetinde, iki insan olarak, heteroseksüel çiftlerle aynı temel yasal haklara sahip olmamız gerektiğine inanıyoruz. Ruhen tam bir aileyiz, ancak yasal tanınma gelecekteki kaygılarımızı hafifletecektir. Sonuç olarak, özel bir şey istemiyoruz – sadece basit, mutlu bir aile hayatı istiyoruz.”

“YAPBOZUN SON PARÇASI”

Bangkok şehir yönetimi, evlilik kayıtlarını işlemekten sorumlu tüm ilçe ofislerindeki personel için atölyeler düzenlediğini söyledi. Bunlara cinsiyet çeşitliliği konusunda farkındalık yaratan dersler ve hizmete gelenlerle nasıl düzgün iletişim kurulacağına dair rehberlik de dahildi. İçişleri Bakanlığı da benzer rehberlikler sundu.

Bangkok Vali Yardımcısı Sanon Wangsrangboon bu ayın başlarında düzenlenen çalıştaylardan birinde, “Bu, yapbozun eksik bir parçası gibi” dedi. “Toplum hazır. Yasa hazırlanıyor. Ancak yapbozun son parçası yetkililerin anlayışı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir