Beyoğlu’nu yeniden keşfedin

Beyoğlu, şüphesiz İstanbul’un en tarihi, en merkezi ve en ilgi çekici semtlerinden biri… 
Beyoğlu dendiğinde ise akıllara önce İstiklal Caddesi gelir… Rotalar hep bu yöndedir.

Tarihi semtin sokakları ise pek bilinmez… 

Geçtiğimiz günlerde Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde açılan “Pera’dan Beyoğlu’na” adlı fotoğraf sergisi, tarihi semtin keşfedilmemiş detaylarıyla buluşturuyor bizleri…

Küratörlüğünü Aramis Kalay’ın yaptığı sergi, geçmişin (Pera) izlerini takip ederek bugünün (Beyoğlu) dünyasına da bir ayna tutuyor. 

Fethi Baytan

ETKİLEYİCİ KARELER

Sergi için, Beril Baytan, Barkın Buluş, Fethi Baytan, Asiye Perçin ve Mehmet Naci Demirkol’dan oluşan fotoğrafçı grubu, iki yıl boyunca sokaklarda, binalarda, çatılarda, caddelerde ve hanlarda etkili görüntüler elde etmek için çalışmalar yapmış.  Ortaya çok da etkileyici kareler çıkmış…
Sergi küratörü Aramis Kalay, öncelikle Beyoğlu’nun sadece İstiklal Caddesi’nden ibaret olmadığının altını çiziyor… 

Mehmet Naci Demirkol

Bu serginin de bunu hatırlattığını vurguluyor.

“Çünkü Pera dediğimiz Beyoğlu’na çıkan bütün sokakların oluşturduğu bir bölgedir’’ diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

Beril Baytan

‘BİRTAKIM İPUÇLARI VAR’

‘’Bizans döneminde Yunanca Pera; Karşıyaka demektir. Dolayısıyla tarihi yarımada da insanlar daha çok yaşadığı için bu tarafı karşı olarak algılıyorlar. Biz de Beyoğlu’nu bütün tarihi zenginliğiyle, arkadaşlarla beraber gerek binaları, gerek o dönemin kültürünü yansıtan birtakım ipuçları var. 

Aslında bazı arkadaşlar neresi olduğu yazsaydınız diyorlar. Özellikle yazmadık. Burada bir ‘beni bul’ diye bir strateji geliştiriyoruz, herkes kendi Beyoğlu’nu keşfetsin diye…

Benim de gençliğim burada geçti. İstanbul’un atardamarlarından biri İstiklal Caddesi ve Beyoğlu’dur. Yani Beyoğlu’nu görmeyen bir İstanbullu pek de düşünemiyoruz.

Geçmiş (Pera) ve bugün (Beyoğlu) arasında bir farkındalık yaratmayı amaçlayan bu fotoğraf projesiyle; semtin ziyaretçilerine daha duyarlı, daha nerede olduklarının ayırdında olarak ve Beyoğlu’nun keşfedilmekle bitmeyecek bir hazine değerinde olduğunu hatırlatmak  istiyoruz.’’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir