Daha kapsamlı ve etkili bir teşkilat! Yangına merkezi müdahale planı
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Bolu’da yangın güvenliği konusunda hemen hiçbir önlemin alınmadığı otelde denetim konusunda kimin sorumlu olduğu yönündeki tartışmalar sürerken, çok sayıda kayak otelinin yer aldığı Kartalkaya mevkiinde itfaiyenin küçük çaplı da olsa bir müfrezesinin bulunmaması ayrı bir eleştiri konusu. AK Parti, bu tip acıların tekrarlanmaması için yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyor.
Bu kapsamda yangınlara müdahalede hızla koordinasyonu sağlayacak ve müdahaleyi kolaylaştıracak AFAD benzeri bir başkanlık kurulması düşünülüyor. Konuyla ilgili AK Parti kurmayları, “İtfaiye hizmetlerinden illerde il belediye başkanlığı, büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanlığı, ilçelerde ilçe belediye başkanlığı ve kırsal alanda İl Özel İdaresi sorumludur. Ama artık özellikle Anadolu’da bölgesel özel sanayi kuruluşları ve imalâthanelerin açılması, birçok elektronik yeni cihazın insan hayatına girmesi, yüksek katlı binalarda inşaat şekilleri ile iç/dış cephelerde kullanılan kaplama malzemelerinin değişmesi, orman yangınlarının sıklaşması gibi nedenlerle ‘yangınlara müdahale’ konusunda merkezi bir yapılanmaya geçmemiz elzem hale geldi” ifadelerini kullandı
Uçak ve helikopter temini
Kurmaylar, “Sadece itfaiye araçlarına sahip bir kuruluşa değil; havadan müdahale için uçak ve helikopter teminini sağlayan, koordine eden, merkezi izleme/takip sistemi bulunan, İHA’larına 24 saat esasına göre özellikle orman bölgelerinde tarama yaptıran AFAD benzeri bir merkezi itfaiye teşkilâtına ihtiyacımız var. Bu merkezi yapılanmanın yanı sıra merkezden uzak ama işletmelerin, konut alanlarının ya da ormanların bulunduğu alanlarda çıkan yangınlara ilk müdahaleyi yapacak müfrezeler de oluşturulmalı” görüşünü dile getirdiler.
Konuyla ilgili çalışmanın, haftaya Meclis’in açılmasının ardından başlatılması planlanıyor. Hazırlanacak yasa teklifiyle detaylar belli olacak.
30 binden fazla itfaiyeci var
Türkiye’de 30 büyükşehirdeki toplam itfaiye istasyon sayısı 900’ü bulurken; ilçe belediyeleri, Kıyı Emniyeti, Devlet Hava Meydanları, organize sanayi bölgesi gibi kurumların da itfaiyeleriyle birlikte toplamda 30 binden fazla itfaiyeci, 1300’den fazla istasyon olduğu tahmin ediliyor.
İki yıllık bölüm
İtfaiye eri olmak için herhangi bir bölüm okumak gerekmiyor. Fakat 42 üniversitede bulunan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümünü bitirmek işe alımlarda avantaj sağlayabiliyor. İki yıllık itfaiye programlarında öğrencilere yangın güvenliği yönetimi, acil durum planlaması, ilk yardım ve yangın söndürme teknikleri gibi dersler veriliyor.
İtfaiye eri olmak için lise veya dengi okul mezunu olmak yeterliyken, bazı belediye veya kurumlar, itfaiye eri alımında özel şartlar arayabiliyor. Örneğin İBB en az ön lisans mezunu olma şartı arıyor. İtfaiye eri olmak için Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmek gerekiyor. Sağlık açısından kapalı mekan, dar alan ve yükseklik gibi fobilerin; astım, renk körlüğü, aşırı psikolojik duyarlılık, kekemelik gibi rahatsızlıkların olmaması da kriterler arasında…
Otellere özel düzenlemeler
AK Parti’de, otellerde acil durumlar için gerekli teçhizatların bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesi de tartışılan başlıklar arasında. Parti yetkilileri, “Otellerde acil durumlarda riskleri, süreci takip edecek birimler olmalı. Bunlar eğitimden geçirilmeli. Mesela, 50 oda ve üstü otellerde binaların inşaat malzemelerine uygun teknolojik üstyapı şartları belirlenmeli. Bunu uygulamayanlara caydırıcı cezalar verilmeli” değerlendirmesinde bulundu.