Kartalkaya faciası gündeme getirdi: Türkiye’deki kayak merkezlerinde yangın güvenliği önlemleri ne durumda?
Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de, 21 Ocak’ta sabaha karşı çıkan yangında çoğu çocuk 78 kişi hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye’nin diğer kayak merkezlerinde yangın güvenliği önlemlerinin ne durumda olduğu merak konusu oldu.
Türkiye gazetesinin haberine göre, Erciyes Kayak Merkezi’nde yangına ilk müdahale, Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Erciyes Grup Amirliği tarafından yapılmaktadır. Merkezde bir itfaiye aracı sürekli hazır tutuluyor ve 9 kişilik bir ekip 3 vardiya şeklinde görev yapıyor.
Uludağ Kayak Merkezi’nde, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait 3 itfaiye aracı bulunuyor. Bunlar arasında biri merdivenli, biri su tankeri ve diğeri ise otellerin kullanımına sunulmuş müdahale aracı. Ayrıca 7 kişilik bir itfaiye personeli de merkezde görev alıyor. Uludağ’da bir de İtfaiye İstasyon Amirliği bulunuyor.
Yedikuyular Kayak Merkezi’nde ise 1 itfaiye aracı ve 3 personel, olası yangınlara karşı görev yapıyor. Kahramanmaraş’taki bu merkezde ayrıca AFAD’ın 2 kar motoru ve 5 personel de daimi olarak hizmet veriyor.
Ancak bazı kayak merkezlerinde yangına müdahale için gerekli ekipman ve personel yetersiz. Bolu Kartalkaya, Antalya Saklıkent, Bingöl Hesarek, Kastamonu Ilgaz, Çankırı Yıldıztepe, Samsun Lâdik Akdağ, Gümüşhane Zigana, Sivas Yıldız Dağı, Ordu Çambaşı ve Kocaeli Kartepe gibi merkezlerde ise itfaiye istasyonu bulunmuyor. Bu merkezlerde, olay anında en yakın yerleşim yerlerinden gelen itfaiye ekipleri devreye giriyor. Bazı bölgelerde ise JAK ve UMKE ekipleri yangın güvenliğini sağlamakla yükümlü.
Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de, 21 Ocak’ta sabaha karşı çıkan yangında çoğu çocuk 78 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi yaralandı. Yangına ilişkin soruşturma kapsamında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, işletme sahibi, şirket genel müdürü ve otel müdürünün de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Yangını araştırmak üzere 6 savcı, 4 başmüfettiş ve 7 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi. T24‘ün haberine göre, otelin tahliye çıkışları, yangın alarmı ve duman kontrol sistemi yetersiz çıktı. İlk müdahale 1 saat 15 dakika sonra gerçekleşti, yangın 11 saatte söndürüldü. Elde edilen ilk bulgulara göre, yangın restorandaki mutfakta başladı. Bina içinde bulunan yangın merdiveni, yayılan dumanı bir baca görevi görerek üst katlara taşıdı. Ölümlerin çoğu karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandı. Ölenlerin arasında camdan atlayarak kurtulmaya çalışanlar da yer aldı. Her aileden bir çocuk öldü: Türkiye’yi yasa boğan yangından ilk bulgular ne, ihmaller ne boyutta? | İçerideki yangın merdiveni baca gibi dumanı yaymış! T24 ÖZEL – Dağda yangın katliamının ortaya çıkardığı skandal: Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden Kartalkaya’da itfaiye aracı yok! T24 ÖZEL – Grand Kartal Otel, yangın eğitimini tamamlayamamış: Otelin sahibi, sertifikayı veren kurumda yönetim kurulu üyesi! T24 ÖZEL – Yangın denetimi için başvuru yapan Grand Kartal Otel’in tahliye çıkışları, yangın alarmı ve duman kontrol sistemi yetersiz çıkmış! Her yer küle dönmüş: Bolu’daki Grand Kartal Oteli yangınından fotoğraflar, facianın boyutunu gözler önüne serdi! Kartalkaya’daki 5 otelden 4’ünün yangın merdiveni dışarıda, Grand Kartal’ınki içeride! Göz göre göre gelen facia; Grand Kartal Otel personeli anlattı: Düzgün yangın merdiveni yok, katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor! Kartalkaya yangın faciasında hayatını kaybeden 78 kişinin kimliği açıklandı
|