Çarşıda yangın alarmı: Talep yüzde 300 arttı!

Kartalkaya faciasının ardından yangın güvenliği konusundaki hassasiyeti artırdı. 1 Ocak 2025’te yürürlüğe giren yönetmeliğe göre hali hazırda tüm işyerlerinde yangın eğitimi zorunlu.

TELEFON HATLARI KİLİTLENDİ

Otel faciasının da etkisiyle bu alandaki şirketlere yoğun talep oluştu, telefon hatları kilitlendi. Yangın güvenlik ekipmanı satan firmalar da benzer bir yoğunluk yaşadı. Talebin yüzde 300 arttığını belirten sektör temsilcileri, fahiş fiyat artışlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

OTELLER “AZ TEHLİKELİ” SINIFINDA

Hürriyet’ten Yasemin Salih’in haberine göre; Yasal düzenleme, işletmeleri tehlike derecelerine göre üç gruba ayırıyor: az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli.

Oteller, küçük işletmeler gibi “az tehlikeli” kategorisinde değerlendiriliyor. Tüm İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları ve Profesyonelleri Derneği (TİGEP) Başkanı Fatih Tüten, eğitimlerin işletmelerin tehlike sınıfına göre düzenlendiğini belirtti.

Türkiye’de 2 bin 500 Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) bulunduğunu aktaran Tüten, işletmelerin yasal zorunluluk kapsamında eğitim almaya başladığını söyledi.

700 TL’DEN BAŞLIYOR

Yangın eğitimleri için devlet kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları da ücretsiz ya da ücretli programlar sunuyor. Online eğitimler ve özel kurslar da mevcut. Tüten’e göre, tehlikeli sınıftaki işletmeler için kişi başı eğitim ücreti 700-750 TL, çok tehlikeli grupta ise 1.000-1.100 TL arasında değişiyor. İş güvenliği uzmanları A, B ve C sınıflarına ayrılıyor. A sınıfı uzmanlar 90 bin ila 150 bin TL, B sınıfı uzmanlar 65-70 bin TL, C sınıfı uzmanlar ise 45 bin TL’ye kadar maaş alıyor.

YANGIN SÖNDÜRMEDEKİ CİHAZLARA TALEP PATLAMASI

Yangın faciasının ardından işletmeler ve konutlar, yangın güvenlik ekipmanlarına yöneldi. Dry Yangın Güvenlik Sistemleri sahibi Hüseyin Demir, daha önce yangın önlemlerini önemsemeyen firmaların şimdi yoğun şekilde talepte bulunduğunu söyledi. Demir, özellikle yangın söndürme tüpleri, algılama sistemleri ve davlumbaz söndürme sistemlerine büyük ilgi gösterildiğini belirtti.

FIRSATÇILAR İŞ BAŞINDA

Yangın ekipmanlarının büyük kısmının yerli üretim olduğunu belirten Demir, fiyatların aniden yükseltilmemesi gerektiğini söyledi. Demir, bazı fırsatçıların bu talebi kötüye kullanabileceğini belirterek, vatandaşları şüpheli fiyat artışlarını ilgili kurumlara bildirmeye çağırdı.

Piyasadaki yangın tüpü fiyatları kapasitesine göre değişirken, 6 kg’lık bir tüpün fiyatı 1.000-1.200 TL arasında satılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir