Müzisyen İklim Tamkan, Tuğçe Tatari’nin çocuklar için yazdığı “Biri ve Diğeri” kitabına beste yaptı
6 mins read

Müzisyen İklim Tamkan, Tuğçe Tatari’nin çocuklar için yazdığı “Biri ve Diğeri” kitabına beste yaptı

T24 Kültür Sanat

Piyanist, besteci İklim Tamkan, gazeteci Tuğçe Tatari’nin “Biri ve Diğeri” adlı çocuk kitabına beste yaptı.

Literatür Çocuk Yayınları tarafından “Politik Çocuk Kitapları” başlığı altında ilki yayımlanan, gelecek aylarda dördü daha yayımlanacak 5 kitaplık seri, Tatari’nin deyimiyle “Türkiye’nin başına bela olan ilk 5 konu”ya odaklanıyor: Mülteci meselesi, iklim krizi, kadın-erkek eşitliği, barış savunuculuğu ve fırsat eşitsizliği. 

Kitabından “Yanına oyuncak bebeği ve hayallerinden başka hiçbir şey alamayan bir kız çocuğu… Güvende olmak için ailesiyle uzun bir yolculuğa çıkar. Yaşadığı belirsizliğe rağmen ümidini kaybetmez. Hayatı, hayalleriyle sımsıkı kucaklar” sözleriyle bahseden Tatari, piyanist ve besteci İklim Tamkan’ın kitabına ithafen yaptığı besteyi duyurduğu paylaşımında şunları yazdı:

“Ben bu kız çocuğuyla el ele yürüdüm. Yapayalnızdık, sadece ikimiz. Şimdi yavaş yavaş sayımız artıyor, kalabalıklaşıyoruz. Özellikle kadınlar, anneler ve konuya duyarlı insanlar elimizi sıkı sıkı tutmaya başladı bile. Aramıza beni çok derinden etkileyen biri daha katıldı: İklim Tamkan. Kitabın sayfalarında ilk kez gezinirken öykünün ona hissettirdiği duyguları aktardığı notalarıyla dahil oldu aramıza. Şimdi ‘Biri ve Diğeri’ için özel olarak yaptığı bestesiyle yürüyüşümüze eşlik ediyor. Daha sağlam adımlarla, kalabalığımızı her gün biraz daha büyüterek ilerliyoruz.

İnanın gözyaşlarım sel… Duygularım allak bullak. Tarifi güç… Bir yanım yas bir yanım coşku içinde…. Çok teşekkürler İklim, tüm savaş mağduru çocuklar adına binlerce teşekkürler.”

 

 

İklim Tamkan kimdir?


1984 yılında İzmir’in Karşıyaka ilçesinde doğdu. Müzik eğitimine 1995 yılında, 11 yaşında iken Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı Ankara Devlet Konservatuarı’nda başladı, Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Devlet Konservatuarı’nda devam etti. Bu süre boyunca Ayşegül Sarıca, Ali Darmar ve Namık Sultanov gibi sanatçılarla çalıştı. Eğitimine Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi’nde devam eden Tamkan, 2002 yılında Graz Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi’nde piyano solistlik, piyano pedagoji ve klavsen solistlik bölümlerine kabul edildi.

İklim Tamkan, Türkiye, İtalya, Polonya, İsviçre, Slovenya, Almanya gibi birçok ülkede konserler verdi. İtalya’da düzenlenen Uluslararası Valtidone Genç Yetenekler Yarışması’nda piyano alanında üçüncülük ödülüne değer görüldü. Klavsen dalında Uluslararası Kiwanis Ödülü’nü kazandı ve iki yıl üst üste Avusturya Devleti’nin verdiği Martha Debelli ödülü ve bursunu kazandı.

Sanatçı 2012 yılında Avusturya’da tanıştığı mezzo-soprano Senem Demircioğlu ile birlikte sevdikleri ve okudukları şairlerin şiirlerinden şarkılar yapmaya başladı. Bu süreç daha sonra proje ve konser planlamalarıyla birlikte 2016 yılında “Şiirli Şarkılar” projesine dönüştü. Cemal Süreya, Metin Altıok, Edip Cansever, Nâzım Hikmet, Ömer Hayyam gibi şairlerin şiirlerinin yorumlarından oluşan repertuvarıyla Senem Demircioğlu ile birlikte çeşitli konserler verdi. Devam eden konserler ve projeye eklenen yeni parçalar piyanist Fazıl Say‘ın da dikkatini çekti. Fazıl Say’ın prodüktörlüğü ve yapımcılığında “İlk Atlas” albümünü mezzo-soprano Senem Demircioğlu ile birlikte kaydetti. Albüm, Mart 2017’de Ada Müzik tarafından çeşitli müzik platformlarından yayımlandı.

2021 Şubat ayında, düzenlemesini kendisinin yaptığı ve Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar, Ermeni duduk sanatçısı Ertan Tekin ile beraber icra ettikleri “Lo Şivano” isimli şarkı, Ada Müzik plak şirketi tarafından yayımlandı.

2022 yılında Johann Sebastian Bach’ın “Goldberg Variations” eserinden ilham alan Fazıl Say, klavsen için bestelediği “Goldberg İstanbul’da, Op. 94” adlı eserini Tamkan’a ithaf etti. Schott Music tarafından basılan eser daha sonra ACM etiketiyle albüm olarak yayınlandı.

Müziklerini sahnede eş zamanlı olarak gösteriyle birlikte canlı çaldığı “Yarına Davet, Nazım Hikmet” isimli müzikli gösteride oyuncu Yetkin Dikinciler ve mezzo-soprano Senem Demircioğlu ile birlikte sahne aldı.

Kaynak: Wikipedia

Duduk; kayısı ağacından imal edilen tahta nefesli çalgı. Ermenistan çıkışlı olan bu çalgının varyasyonları Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Türkiye ve İran da dâhil olmak üzere Kafkasya ve Orta Doğu’nun diğer bölgelerinde görülür. Çalgı ve müziği UNESCO tarafından 2005 yılında İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirası Başyapıtı ilan edilmiştir.


Resimler: Aysun Altındağ
Müzik: İklim Tamkan
Kayıt: Cem Oget
Video: Kaan Gölgesiz
Yayınevi: Literatür Çocuk Yayınları

TIKLAYIN – Tuğçe Tatari yazdı: Okurlara açık mektup

“Önce kendi çocuğum için, sonra da benim gibi bu meselelerle derdi olan anne babaların/aile mensuplarının çocukları için ülkenin en sorunlu beş konusunu ele aldım. Çocuklarımızın aydın, açık fikirli, barışçıl, ayrımcılığı ayıp sayarak, şiddeti reddederek, yaşamı kutsayarak, farklılıklardan beslenerek, toplumsal duyarlılıklar konusunda dünyanın gerisinde kalmayarak ve bir diğerine düşman olmadan yetişmeleri için taşın altına elimizi birlikte koyalım istiyorum…”

TIKLAYIN – Tuğçe Tatari: Çocukları hayatta bazı şeyler hiç olmuyormuş gibi büyütemeyiz

“Bizim sorunumuz, çocuklarımızın geri zekâlı olduğunu sanmamız… Kitapların mesajı şu; sen, sevgili çocuk, bu dünyada çok iyi şeyler yapabilirsin. Bu senin elinde. Çaremiz sensin. Bu kitaplar çocuğun tek umudunun kendisinde olduğunu söylüyor bize. Büyü ve dilerim ki kafayı bu sorunları çözmeye tak! Çağ senin çağın. Biz yokuz artık. Biz çöpüz…”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir