Türkiye’nin narenciye ihtiyacının 3’te 1’ini karşılayan Adana’da çiftçinin yüzü limondan yana hiç gülmedi. Geçen kötü iklim şartları nedeniyle limonun rekolte oranı düşerken bu yıl ürün bolluğu yaşandı.
Birçok üretici, ürünleri toplamak için gereken işçilik maliyetini karşılayamadığı için ‘Mayer’ cinsi limon ağaçlarını kesip, başka ürünler yetiştirmeye başladı. Bahçede ve halde kilo fiyatı 2-3 liraya kadar düşen limonun fiyatı marketlerdeyse 35 liraya yükseldi. Fiyat makasının 10 katı aşması, üretici ve komisyoncuların tepkisine neden oldu.
ESNAF TEPKİLİ: İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY YAŞIYORUZ
DHA’nın haberine göre hal esnafı Mesut Yılmaz “20 yıldır bu işi yapıyorum ama ilk kez böyle bir şey yaşıyorum. Elimdeki limonları fiyatını düşürmeme rağmen satamadım. Çöpe gitmesin diye hayvan yetiştiricilerine verdim. 5 ton limon zarar ettim. Marketler kaça alıp 30-35 liraya satıyor, bunun araştırılmasını istiyorum” diye konuştu.
‘BU DURUM SÜRDÜRÜLEMEZ’
Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Mahsun Doğan ise şunları söyledi: “Biz bu konuya anlam vermiş değiliz. Tüketici 4 kilo limonu 100-150 liraya alırken, biz 20 kilo limonu aynı fiyata satamıyoruz. Üretici zarar ediyor, esnaf zarar ediyor, tüketici zarar ediyor. Marketlerdeki fiyatların denetlenmesi gerekiyor. Adana sebze halinde şu an 800 ton limon satışa hazır bekliyor. Ancak bu ürünler 3 TL’ye bile alıcı bulamıyor. Üstelik bir arkadaşımız, limonlarını hayvanlara yem olarak bedava vermek zorunda kaldı. Bu durum sürdürülebilir değil.”
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)