Akademisyenden Bakan Ersoy’a ‘Muazzez İlmiye Çığ’ uyarısı
3 mins read

Akademisyenden Bakan Ersoy’a ‘Muazzez İlmiye Çığ’ uyarısı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muazzez İlmiye Çığ’ın ölümü nedeniyle başsağlığı paylaşımında bulundu.

Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Türk kültürüne ve tarihine eşsiz katkılar sunmuş, Sümerolog, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim.

Ömrünü insanlık tarihinin en eski izlerini aydınlatmaya adamış bu değerli bilim insanımız, araştırmaları ve eserleriyle nesiller boyu hatırlanacaktır.

Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum.

Türk bilim dünyasının başı sağ olsun.”

DOÇ. DR. DOKO’DAN BAKAN ERSOY’A “MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ” UYARISI

Bakan Ersoy’un bu paylaşımını alıntılayan İbni Haldun Üniversitesi’nden Doç Dr. Enis Doko, Muazzez İlmiye Çığ’ın herhangi bir alademik ünvanı olmadığını belirterek, kendisinin daha önce “doktor” ve “profesör” ünvanlarını kullandığını iddia etti.

Doç. Dr. Doko, X hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Bakanım,

Öncelikle Muazzez hanımın yakınları ve okurlarının başı sağ olsun.

Normalde örfümüz gereği ölünün arkasından konuşmam. Bu sebeple herkesten özür dilerim. Ama Türk bilim dünyasını işin içine katmışsınız. Bu bir not düşmeyi gerektiriyor.

1. Kendisi bilim insanı değildi. Araştırmacı yazardı.

2. Kendim bizzat iki kere doktor ve profesör ünvanlarını kullandığına şahit oldum. Oysa bu doğru değil. Doktorası yok. Akademik ünvanı yok. Akademik anlamda Sümerolog ya da Hititolog degil. Bir kütüphane memuru. Ama ne yazık ki bu konuda yanlış beyanlar veriyordu. Bir çevre de onu parlatmak için bunları kullanıyordu.

3. Dünyaca ünlü sumerolog olduğu iddiası yaygın ama yanlış. Akademik veritabanlarında arama yapmanız yeterli. Zaten uluslararası ciddi etkili bir yayını da yok.

4. İddiaları ciddi akademik tarihçiler tarafından (mesela Halil Berktay) sözde bilim olarak tanımlanıyor. Sümerlerin Türk olduğu, güneş dil teorisi, noelin (ve çam ağacı süslemenin ) Türk bayrami olduğu gibi ses getiren iddiaları uzmanlar tarafından sözde bilim olarak tanımlanıyor.

Dolayısı ile Muazzez hanım Türk bilim camiasının parçası değil. Evet popüler bir figür, ilgi çeken bir yazar olabilir (ben mesela Erich Von Daniken okumaktan haz alırım ama yazılarına kurgu diye bakarım), ama üzgünüm bilim insanı değil. Öyledir diyen bilim dünyasına kazandırdığı bir fikri paylaşmak ile mükelleftir. Dikkat edin kazandırdığı dedim, bilim insanlarının reddettiği ve sözde bilim gördüğü orijinal fikirleri olduğu şüphesiz. Ya kabul gören ve çığır açan fikri ne?

Sayın bakanım sizin şüphe yok ki benden çok tarihçi ve arkeolog tanıdığınız var. Onlara danışmanız durumunda beni doğruladıklarını göreceksiniz.

Hürmetler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir