TCMB faizi değiştirmedi, piyasa gevşeme sinyali aldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutarken, karar metnindeki ifadelerden piyasa faiz indirimlerinin yaklaştığı mesajını aldı.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de faizin bu seviyede sabit tutulacağı yönündeydi.

TCMB karar metninde Ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti.

Temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini söyleyen TCMB geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğüne dikkat çekti.

TCMB’ye göre enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ediyor.

“Faiz seviyesi öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir”

Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini belirtti.

Politika faizinin seviyesinin, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceğini ifade eden TCMB enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi.

TCMB karar metninde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağını söyledi.

Ekonomistler gevşeme sinyali olarak değerlendirdi

Bloomberg HT yayınına katılan HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy TCMB’nin kararına ilişkin değerlendirmesinde “Merkez Bankası daha önce Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiğini söylemişti. Ekim ayı için bu ifadeyi yumuşattığını görüyoruz. Hizmet enflasyonun da zaten düşmesini bekliyorlardı. Enflasyon konusunda biraz daha olumlu bir mesaj veriliyor gibi” dedi.

TOBB ETÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fatih Özatay da yapılan değişikliklerin olumlu yönde olduğunu ve faiz indirimi sinyalinin verildiğini söyledi. Özatay, “Bayağı olumlu değişiklikler var, bir faiz indirimi sinyali geliyor. Ekim ayında düşüş gözlemlendiği söyleniyor, Eylül ayında yükseldiği belirtiliyordu. Hizmet enflasyonunda iyileşmenin belirginleştiği söyleniyor, halbuki daha önce ‘Gerçekleşmesi beklenmektedir’ denilmişti. Olumluya dönüş var. Beklentilerle ilişkili paragrafta da iyileşme eğilimi sergilemekten bahsediliyor daha önce yoktu. Dolayısıyla üç tane değişiklik var ve hepsi de olumlu yönde” dedi.

Likidite mesajları korundu

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceğini ifade eden TCMB likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlendiği mesajını da korudu. TCMB sterilizasyon araçlarının etkili şekilde kullanılmaya devam edileceğini söyledi.

TCMB, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğini taahhüt etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir