Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) çatı davasının firari sanığı olan Akın İpek İngiltere’ye kaçmıştı. İpek’in İngiltere’ye kaçışı ardından Koza Altın, Koza Anadolu ve İpek Enerji’ye kayyum atanmış ve şirketler, Türkiye Varlık Fonu’na devredilmişti. Bunun üzerine üç şirket birleşme kararı aldı. Şirketlerin Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. çatısı altında faaliyet göstermeleri ve isimlerinin, “Türk Altın” olarak değiştirilmesi planlanıyor. Sabah yazarı Dilek Güngör, söz konusu gelişmeyi köşesinden duyurarak şunları paylaştı;
“Biliyorsunuz, önceki gün Koza Altın İşletmeleri, Koza Anadolu ve İpek Enerji birleşme kararını açıkladı. Madencilik ve enerji sektöründe sinerji hedefleyen bu adımla şirketlerin piyasa değeri katlandı. Üç şirketin hisseleri de dün borsada tavan oldu. Piyasa değerine bakıldığında Koza Altın 67.9 milyar, Koza Maden 28.9 milyar, İpek Enerji ise 11.7 milyar TL seviyesinde. Üç şirketin piyasa değeri bugünkü hisse değerine bakıldığında 110 milyar TL’yi buluyor. Anlayacağınız, üç şirketin birleşmesiyle büyük bir dev doğuyor.
Rakamları bir kenara bırakıp, borsa yatırımcısının merak ettiği konuya dönersek…
Dünden beri herkes bu birleşmenin nasıl olacağını soruyor. Edindiğim bilgileri paylaşayım.
Malumunuz FETÖ terör örgütünün en önemli finansörlerinden olan Akın İpek’in şirketlerine 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra el konuldu. Bu şirketlerin tamamı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na geçti. Fon bu şirketleri büyütürken, bir taraftan da davalar devam etti. Hem Akın İpek’in yurtdışında açtığı davalar hem de Yargıtay’da süren müsadere davası geçen yıl sonuçlandı. Yargıtay’ın müsadere kararının ardından 2023’te Koza İpek, İpek Enerji, Koza Anadolu Metal, ATP İnşaat başta olmak üzere bütün şirketler Hazine’ye geçti. 12 Eylül 2024 tarihinde ise Hazine’nin bünyesine geçen şirketler Türkiye Varlık Fonu’na devredildi.
Daha önce bu konuda yazdığım yazıda bu devrin, ülkemizde madencilik sektörü bakımından yeni bir miladın başlangıcı olduğunu söylemiştim. Zira, Koza Holding’in amiral gemisi olan Koza Altın, altın ve değerli madenlerin çıkarılması, işlenmesi işlerinde bilgi ve birikimiyle diğer maden firmalarından ayrışıyor. Şimdi ise bu üç şirket birleşerek TVF’de 2020’de kurulan Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. bünyesinde faaliyetlerine devam edecek.
Birleşme kimin bünyesinde olacak?
Dün piyasa yorumcularına baktım, kimi Koza Altın, kimi İpek Enerji diyor. Şu anda bunun kararı verilmiş değil… Üç şirket ile ilgili uluslararası firmalardan değerleme raporları isteniyor. Bu raporlara göre şirketlerin değeri çıkarılacak. Birleşme defter değerine göre olmayacak. Zira, özellikle Koza Altın’ın bünyesinde 100’den fazla ruhsat var. Bu ruhsatların birçoğu da kıymetli… (Misal, Ağrı’daki maden sahası… 2025’te burada altın dökümüne başlanacak) Bu ruhsatların tek tek değerlemeleri yapılacak.
Koza Altın, Koza Anadolu ve İpek Enerji dışında kalan turizmden bilişime, reklam pazarlamadan tedarik şirketine kadar sayısı 12’yi bulan diğer şirketlerin satılarak, sadeleşme yapılması planlanıyor.
Böylece TVF bünyesinde birleşen üç ana şirketten doğan bir dev kalacak.
Aralık ayında genel kurulların yapılması da planlanıyor. Bu genel kurulda şirketlerin Esas Sözleşmeleri’nde değişiklikler olacak. Üç şirketin FETÖ terör örgütü ile anılan isminin değiştirilmesi hedefleniyor. Duyduğuma göre, birkaç alternatif isim belirlendi. Ama ‘Türk Altın’ öne çıkıyor”