Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin Van Barosu ve ailesi basın açıklaması yaparak, otopsi raporuna ilişkin yapılan haberlerin yanıltıcı olduğunu belirtti ve “intihar” iddialarını reddettiler.
Van Barosu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (VYÜ) Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in şüpheli ölümüne dair açıklama yaptı.
Rojin Kabaiş 27 Eylül tarihinde Van’da kaybolmuş ve 18 gün sonra cansız bedeni Van Gölü kıyısında bulunmuştu.
Baro binası önünde Rojin Kabaiş’in ailesinin de katılımıyla yapılan açıklamada, Baro Başkanı Sinan Özaraz, Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin açıklanan otopsi raporuna her ne kadar “boğulma” diye geçilmişse de bunun intihar olduğu anlamına gelmediğini kaydetti.
Özaraz, aile ile birlikte savcılıkla görüştüklerini, soruşturmanın devam ettiğini belirti.
Van Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Zeynep Demir de dosyayı titizlikle takip ettiklerini ve dosya hakkında verilen gizlilik kararı nedeniyle savcılığa itiraz edildiğini söyledi.
Demir, “Ancak itirazımızın üzerinden 25 günden uzun süre geçmiş olmasına rağmen dosya, karar verilmek üzere ilgili merciye gönderilmemiştir” dedi.
Dosyada bulunan kısıtlılık kararı nedeniyle Adli Tıp Kurumu (ATK) raporunun tamamını kamuoyu ile paylaşamadıklarını belirten Demir, “Raporun bir örneği aileyle paylaşılmış olup, aileye ayrıntılı açıklama da yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
‘Boğulma sebebi bilinmiyor’
Raporda Rojin Kabaiş’in ölüm sebebinin “boğulma” olarak tespitinin yer aldığını hatırlatan Zeynep Demir, “Boğulmanın hangi yolla olduğu, ölümün intihar mı yoksa dışarıdan yapılan bir müdahaleyle mi olduğu, yine boğulmanın Van Gölü’nde mi olduğu yoksa göl dışında bir yerde boğulduktan sonra cansız bedenin göl içerisine mi bırakıldığı bilgisi yer almamaktadır” diye ekledi.
Otopsiye katılan gözlemci hekim ile yapılan toplantı üzerine ATK raporunda tespit edilen eksikliklerle ilgili savcılıktan taleplerde bulunulduğunu ifade eden Demir, “Gerekli itirazlar yapılmıştır. Bugün aileyle birlikte başsavcılık ile yüz yüze görüşülmüş ve yazılı olarak yapılan taleplerin tamamı başsavcıya da iletilmiştir” dedi.
Avukat Demir, “Rojin’in ailesinin dosya ile ilgili ilk elden bilgi alması ve sormak istedikleri soruların tamamının sorulması sağlanmıştır” diye ekledi.
‘Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz’
Sürecin savcılık aşamasında devam ettiğini hatırlatan Demir, “Rojin’in ölümüyle ilgili değerlendirilmesi gereken tüm olasılıklar ile ilgili ayrıntılı incelemeler yapılıp dosyadaki maddi gerçeklik ortaya çıkarılmadan, yalnızca intihar etmiş olma olasılığı üzerinde durularak dosyanın takipsizlikle kapatılmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Van Barosu ve Kadın Hakları Merkezi olarak dosyanın takipçisi olacaklarını ve kamuoyunu düzenli aralıklarla bilgilendirmeye devam edeceklerini söyleyen Demir, “Kız kardeşimiz Rojin için adalet sağlanıncaya kadar dirençle ve titizlikle mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş ise Van Barosu’na destekleri için teşekkür etti.
Aile daha sonra Rojin’in üniversite kampüsüne gitmek üzere barodan ayrıldı.