T24 Ekonomi
Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden Gaziantep, ekonomik soğutma politikalarının etkisi altında zor günler yaşıyor. Kentteki beş Organize Sanayi Bölgesi’nde istihdam edilen 130 bin çalışan ve tekstil başta olmak üzere ihracat yapan firmalar, döviz kurlarındaki yükseklik ve artan maliyetler nedeniyle rekabet güçlerini kaybediyor. Son dönemde artan konkordato başvuruları da sanayicilerin endişelerini artırıyor.
BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, ekonomideki daralmanın özellikle işçi kesimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. BirGün’ün aktardığına göre, Türkmen, “Ekonomik büyüme modelimiz ucuz iş gücüne dayalı olduğu için, daralma dönemlerinde işçiler daha ucuza çalıştırılıyor. Son bir yılda tekstil sektöründe ülke genelinde 200 bin kişilik bir istihdam kaybı yaşandı, Antep ve çevresindeki illerde bu durum daha da belirgin” şeklinde konuştu.
Türkmen ayrıca, “Sanayi sektöründe işler bir şekilde dönmekte, ancak ihracat rakamlarında tekstil iş kolunda ciddi bir düşüş var. Sektördeki krizlerde, her zaman olduğu gibi faturanın işçiye kesildiğini görüyoruz” diyerek, krizin işçilere yansıyan etkilerine işaret etti.
Ücret ödemelerinde de ciddi aksamalar yaşandığını belirten Türkmen, “Gaziantep’teki sanayi bölgelerinde onlarca fabrikada işçilerin maaşları geç ödeniyor. Üretimi yavaşlatma ve küçülme bahanesiyle işçilere hak ettikleri ücretler ödenmiyor. İşten çıkarmalar ve ücretsiz izinlerle işverenler, Mehmet Şimşek’in ekonomi programı çerçevesinde işçiler üzerinden tasarruf sağlama yoluna gidiyor” ifadelerini kullandı.
‘Görünmeyen Cemaat: Mürideler’in yazarı ve ‘Kızıl Goncalar’ dizisinin danışmanı Filiz Gazi, tarikatlarda kadınlara biçilen hayatları anlattı |