Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların 8 Aralık’ta başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesinin ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevden ayılarak Rusya’ya sığınmasının ardından Avrupa Birliği (AB) de Şam’daki yeni yönetimle kurulacak ilişkiyi değerlendiriyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB’nin Şam’a bugün üst düzey diplomatik heyet göndereceğini, dışişleri bakanlarının da yeni yönetimle kurulacak ilişkiyi tartışacağını söyledi.
‘HANGİ DÜZEYDE ETKİLEŞİM KURACAĞIMIZI TARTIŞACAĞIZ’
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Kaja Kallas, Josep Borrell’den görevi devralmasından bu yana başkanlık edeceği ilk Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın girişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakanların gündemindeki ilk maddenin Suriye’deki gelişmeler olacağını ifade eden Kallas, “Suriye’deki en üst düzey diplomatımız bugün Şam’da olacak” dedi. Kallas, “Onlardan Şam’a gidip yeni hükümetle ve oradaki insanlarla temas kurmalarını istedim” açıklamasında bulundu.
14 Aralık Cumartesi günü Ürdün’de Türkiye, ABD ve Birleşmiş Milletlerin de aralarında bulunduğu aktörlerle bir araya geldiğini anımsatan Kallas, “Bence bölgesel ve uluslararası aktörlerin tabloyu aynı şekilde görmeleri ve bu ülkenin istikrarlı ve barışçıl bir hükümeti olmasını istemeleri çok önemli.” şeklinde konuştu. Kallas, “Bugün dışişleri bakanlarıyla Suriye’nin yeni liderliğiyle hangi düzeyde etkileşim kuracağımızı tartışacağız” dedi.
Yüksek Temsilcisi, Suriye’de Esad yönetiminin ardından kurulacak yeni yönetimin eylemlerinin AB’nin gelecek haftalarda atacağı adımlarda belirleyici olacağını kaydetti.
FRANSA DA ŞAM’A HEYET GÖNDERECEK
Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ‘kapsayıcı ve barışçıl bir geçişe’ katkı sunulmak istendiği ve yarın Fransız diplomatik heyetinin bu ülkeye ziyarette bulunacağı belirtildi.
Fransa’da gensoru önergesi ile düşürülen ancak görevini sürdüren hükümetin Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, France Inter kanalına yaptığı açıklamada, 12 yılın ardından ilk kez Fransız diplomasisinden bir heyetin Şam’a gideceğini söyledi. Barrot, heyetin Suriye’deki yeni otorite ile ilk teması kuracağını, halkın acil insani ihtiyaçları ile sahadaki siyasi duruma ve güvenlik durumuna ilişkin değerlendirmede bulunacağını kaydetti.
İRAN: ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİ YAKINDA YENİDEN FAALİYETE BAŞLAYACAK
Öte yandan, İran’ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi de ülkesinin Şam Büyükelçiliği’nin yakında tekrar faaliyetine başlayacağını söyledi. İran devlet televizyonuna konuşan Ekberi, İran’ın Şam Büyükelçiliğinin son durumuna ilişkin bilgi verdi. Ekberi, “Bir sorun yaşanmasın diye Şam Büyükelçiliğindeki çalışanlarımızı bir iki günlüğüne Beyrut’a göndermiştik. Şam Büyükelçiliğimiz yakında faaliyetine başlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Suriye’de Beşar Esad yönetiminin düşmesi sonrasında İran’ın Şam Büyükelçiliği’nin faaliyetlerine son verdiği ve çalışanlarının ülkeyi terk ettiği belirtilmişti. Türkiye, 12 yılın ardından 14 Aralık Cumartesi günü Şam Büyükelçiliği’ni resmi olarak yeniden açarken, Katar da Şam Büyükelçiliği’nin yarın yeniden faaliyete geçeceğini bildirmişti.
(ANADOLU AJANSI)