Ahmet Şık: 3 polis şefinin gözaltına alınacağını İçişleri Bakanlığı ve Ankara Emniyeti biliyor muydu?

TBMM’de bütçe mesaisi devam ediyor. Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri, Tarım ve Orman bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda görüşülüyor. TİP Milletvekili Ahmet Şık, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile İçişleri Bakanlığı bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Bu iki güzide bakanlık Adalet Bakanlığı’yla birlikte diğerlerinden daha önemli. Çünkü Saray rejiminin sürdürülebilir kılınmasını sağlayan en önemli organlar” diyen Ahmet Şık, “Son 20 yıldır ülkeye egemen olanların kurdukları suç düzeninin devamlılığı ve hesap sorulamazlığını sağlayan bakanlıkların bütçesi görüşülüyor” açıklaması yaptı.

KAPLAN SORUŞTURMASININ EMNİYET VE YARGI BAĞLANTISI

Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde palazlandığı ortaya çıkan ve Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olmasının hemen ardından operasyon düzenlenen mafya lideri Ayhan Bora Kaplan hakkındaki soruşturma sürecinde yaşananlara dikkat çeken Ahmet Şık, Yerlikaya’ya “Polis şefleri Murat Çelik, Şevket Demircan ve Kerem Gökay Öner’in gözaltına alınacağını İçişleri Bakanlığı ve Ankara Emniyeti biliyor muydu?” sorusunu yöneltti.

BAKAN YERLİKAYA’YA SORULAR

Ahmet Şık’ın Yerlikaya’ya Kaplan soruşturmasının polis şefleri ve yargı bağlantısı ile ilgili yönelttiği sorular şöyle:

– Bu polis şeflerinin Cevheri Güven soruşturmasında gözaltı alınacağından İçişleri Bakanlığı ve Ankara Emniyet’inin haberi olmuş mudur?

– Polis şefleri henüz savcılık sorgusundayken ve olay duyurulmamışken iktidara yakın medya organlarına soruşturmayı sızdıranların bulunabilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?

– Bu gözaltı uygulaması ve soruşturmanın selefiniz Süleyman Soylu ve ekibiyle ilgisi var mıdır?

– Polis müdürleri hakkındaki darbe soruşturmasının talimatını veren ve Süleyman Soylu’yla yakın olduğu bilinen Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Veysel Kaçmaz’ın bu yeni soruşturmayla ilgisi var mıdır?

– Polis şefi Murat Çelik’in, Ayhan Bora Kaplan’ın avukatından 300 bin dolar rüşvet aldığı ve Menzil cemaatine verdiği iddiaları doğru mudur?

– Toplam miktarı 6,5 milyon doların kaporası olan bu rüşvet alışverişinin buluşma ve görüşmeleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ekibinde yer alan eski Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’ın yardımcısı olan ve Kaplan’dan rüşvet almak suçlamasıyla meslekten atılan Alp Arslan’ın İzmir Emniyeti İstihbarat Şubede görevli polis kardeşi tarafından kayda alındığı iddiaları doğru mudur?

– Rüşvet ilişkisine giren polis şefi hala nasıl görevine devam edebilmektedir?

– Cevheri Güven’e bilgi sızdırdığı için tutuklanan Ankara Narkotik Şube’de görevli Serkan Dinçer’in, Murat Çelik’in talimatıyla hareket ettiği iddiaları doğru mudur?

RÜŞVET SORUŞTURMASINDA YARGI MENSUPLARI VAR MI?

– Ayhan Bora Kaplan’ın emniyet ve yargıda kimlere rüşvet verdiğine ilişkin bilgi ve belgeleri güvendiği bazı isimlere verdiği ve ilk derece mahkemesinin verdiği 68 yıllık hapis cezası bozulmazsa bu bilgileri kamuoyuna açıklamakla tehdit ettiği doğru mudur?

– Ayhan Bora Kaplan’ın rüşvet verdiği kişiler arasında soruşturmada görevli yargı mensupları var mıdır?

– Ayhan Bora Kaplan’la ilgili yürütülen soruşturmadaki tuhaflıklar zinciri emniyet ve yargı camiasında çok sayıda bürokratın mafyadan rüşvet almasını örtbas etmeye mi yöneliktir?

Bu soruşturmalar ve Ayhan Bora Kaplan dosyasında tesadüfle açıklanamayacak tuhaflıklarla siyasi iktidara niçin ve hangi mesaj verilmektedir?

Şık, “İçişleri bakanı bu soruları da duymazdan gelecek. Yine sessizliğe bürünecek. Ama Saray talimatıyla kayyım atamalarına imza atıp halk iradesini gasp ettiğinde hiç susmuyor. Terör, kanun hatta hukuk bile diyor. Yapılanların hukuki olup olmaması bir yana sanki memlekette asgari hukuk, hukuk normlarına göre hareket edebilecek cesaretli bir yargı mensubu varmış gibi konuşuyor” dedi.

Ne olmuştu?

3 Aralık günü yapılan karar duruşmasında, Kaplan’a 68 yıl hapis cezası verildi. Kaplan dosyası ile bağlantılı olarak Organize Şube’den sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Şube Müdürü Kerem Öner ve Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ‘darbe’ iddiasıyla tutuklandığı, 7 Eylül 2023’te Ayhan Bora Kaplan’ı gözaltına alan isimler de olan polis müdürlerinin de ‘darbeci’ diye suçlanmalarına karşın ‘görevi kötüye kullanmaktan’ açılan davada 4 aylık tutukluluklarının ardından tahliye edildi. Adli kontrol tedbiri uygulanarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ve yargılamaları devam eden polis müdürleri geçen hafta görevlerine iade edildi. Ayhan Bora Kaplan’dan aldığı rüşvet parasını Menzil tarikatına bağışladığı öne sürülen polis şefi Murat Çelik Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görevlendirilirken, Şevket Demircan ve Kerem Gökay Öner ise Ankara dışına tayin edildi.

Polis şefleri 3 gün önce yeniden gözaltına alındılar. Bu seferki suçlama ise yurt dışında yaşayan ‘Fethullahçı’ medya mensuplarından Cevheri Güven’e, Ayhan Bora Kaplan dosyasıyla ilgili bilgileri sızdırmak oldu. Aynı suçlama nedeniyle Ankara Narkotik Şube’de görevli polis memuru Serkan Dinçer de daha önce tutuklanmıştı. Polis şefleri savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir