Aile hekimleri Adana’da iş bıraktı
Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hakan Şen, Adana Sağlık Platformu adına yaptığı açıklamada “Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Aile Hekimliğini hiçe sayan yönetmeliğin geri çekilmesini isteyerek, halkın sağlığı ve hekimlik mesleği onuru için beş gün iş bırakacaklarını söyledi.
UZM. DR. POLATÖZ, “ASM’LERDEKİ SAĞLIK HİZMETİ ÜCRETLİ OLMA YOLUNDA”
İş bırakmanın ilk gününde Adana İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan Adana Sağlık Platformu bileşenleri seslerini duyurmak için basın açıklaması yaptı.
‘Eziyet Yönetmeliği’ olarak adlandırdıkları yeni yönetmelik ile yapılan düzenlemelerin hiçbirinin halka ve hizmet sunan emekçilere kalıcı çözüm getirmediğini söyleyen Adana Sağlık Platformu Sözcüsü ve Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Aile Sağlığı Merkezlerindeki sağlık hizmetleri ücretli olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu yönetmelik derhal geri çekilmelidir” dedi.
DR. HAKAN ŞEN, “YÖNETMELİK ONUR KIRICI”
Yayınlanan yönetmeliğin; Hekimlerin mesleki bağımsızlığını ihlal ettiğini, bilimsel temele dayanmayan, hekimlerin reçetelerine müdahale eden, onur kırıcı ve halk sağlığını tehdit eden maddeler bulunduğunu, bunun sağlık platformu bileşenlerince kesinlikle kabul edilmeyeceğini ifade eden Dr. Hakan Şen, Adana Sağlık Platformu adına basın açıklamasını okudu.
ÜCRETSİZ VERİLEN RAPORLAR ÜCRETLİ HALE GETİRİLİYOR
Yasa taslağı aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirilmek istendiğini belirten Dr. Hakan Şen, “Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı “parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın” diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. “Olmaz” demeyin daha kanun meclisten geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edildiği unutulmamalıdır. Bu yasa teklifi ile katkı katılım payı artırılmakta halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır. Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Ancak Eziyet Yönetmeliği 2. 3. Basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini, gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir. Sağlık Bakanlığı bizim de talep ettiğimiz sevk zincirini hastalarla hekimleri karşı karşıya getirerek, hekimlerin kazancı üzerinden kurmaya çalışmaktadır. Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz.”
SAĞLIKLI TOPLUM İSTİYORUZ
Dr. Şen, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinde en fazla reçete edilen ilaçların yazılmasına yönelik getirilen kısıtlamalar ve iş güvencesinin ortadan kaldırılması, aile hekimleri tarafından büyük bir hoşnutsuzlukla karşılanmıştır. Meslek onurumuzu ve halk sağlığını savunmak için 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında aile hekimliği çalışanları olarak iş bırakıyoruz. Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir. Buradan bir kere daha hatırlatıyoruz:
1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
3. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.
4.Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
5. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır. Bizler halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz. 2- 6 aralık 20204 tarihleri arasında aile sağlığı merkezleri çalışanları olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz. Bu haklı taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.”
ADANA SAĞLIK PLATFORMU;
Adana Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Hekim Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sağlık Çalışanlarına Hak Ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip Sen, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD)’den oluşuyor.