Aile Hekimliği için dijital devrim! 2025’te hayata geçiyor

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği alanında köklü değişikliklere gidiyor. 1 Ocak 2025 itibariyle dijital sisteme geçiliyor. Teşvik oranları artırılırken, hasta sayısı düşürülecek, yeni binalar inşa edilecek. İşte detaylar!

AİLE HEKİMLİĞİNDE DİJİTAL DÖNEM BAŞLIYOR

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, aile hekimliklerinde hayata geçecek yeni sistemin detaylarını paylaştı. “Aile hekimliğimizle ikinci ve üçüncü basamak arasındaki bağı dijital olarak sağlıyoruz” dedi. 1 Ocak 2025 itibariyle hastaların tüm bilgilerinin tek bir sistemden görülebileceği bu uygulama, devlet ve üniversite hastaneleri ile aile hekimlerini dijital ortamda bağlayacak.

1000 YENİ MERKEZ YAPILACAK

Demirkol, “Nüfus bazlı sistemden değer bazlı sisteme geçiyoruz” diyerek bin aile hekimliği binası ve 100 Sağlıklı Hayat Merkezi yapılacağını belirtti. Yanlış poliklinik başvuruları ciddi oranda azaltılacak.

TEŞVİKLER YÜZDE 200 ARTTI

Yeni sistemle birlikte teşvik oranlarında ciddi artış sağlanacak. Eski yönetmelikte 14 bin 883 TL olan teşvik tavanı, 44 bin 648 TL’ye çıkarıldı. Aile hekimlerinin hasta kotası ise 4 binden 3 bin 500’e düşürüldü.

HASTA TAKİBİNE EK TEŞVİK

Kronik hastalık takibi için yeni teşvik mekanizması getirildi. 40 yaş üstündeki hastalar için katsayı artırılırken, genç fertler için katsayı düşürüldü. Bu sistemle aile hekimlerinin zararı engellenecek.

DİRENÇLİ İLAÇ KULLANIMI AZALTILACAK

OECD raporlarına göre, Türkiye’de antibiyotik kullanımı dünya ortalamasının üç katı. Demirkol, antibiyotik ve benzeri ilaçların kullanımını azaltmayı hedeflediklerini belirtti. “Para kesintisi yok, aksine teşvik var” dedi.

MEMNUNİYET ORANI ARTIŞI İÇİN EK TEŞVİK

Hastane randevularında aile hekimleri için %10 kontenjan ayrıldığını söyleyen Demirkol, memnuniyet oranı yüksek olan hekimlerin ek teşvik alacağını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir