VAN – AK Parti Van İl Teşkilatı, 25 Ocak’ta 8’inci olağan kongresini gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı kongre öncesinde, partililer arasında en çok konuşulan konu, yeni il başkanının kim olacağı. Partinin bugüne kadar Van’da gerçekleştirdiği kongrelerin tamamına, genel merkez tarafından belirlenen, tek aday ile gidildi. Sıradaki kongrenin de tek adayla geçmesi ve mevcut Başkan Emre Güray’ın yeniden AK Parti Van İl Başkanı olarak seçilmesine kesin gözü ile bakılıyor.
FATURA, GÜRAY’A KESİLMEYECEK
31 Mart Yerel Seçimlerinin sonucunda Van’da tam bir hezimet yaşayarak, 14’te sıfır yapan AK Parti, anlaşılan o ki bunun faturasını Güray’a kesmeyecek. Nitekim, Güray’ın yerel seçimlerden kısa bir süre önce göreve gelmiş olması nedeniyle, teşkilat içinde ‘Onun bir suçu yok’ cümleleri sık sık duyuluyor. Görüştüğümüz AK Partili kaynaklar da bu durumu doğruluyor.
AK Parti’ye yakın birçok isim tarafından, hem 14 Mayıs Genel Seçimleri hem de 31 Yerel Seçimlerinde alınan kötü sonucun, birinci sorumlusu olarak Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu görülüyor. Türkmenoğlu, Güray’dan önce partinin Van İl Başkanlığı görevini yürütüyordu. Partiye yakın isimler, Türkmenoğlu’nun sert tavrının parti içinde küskünlüklere neden olduğunu ve aday belirleme sürecinde il teşkilatının taleplerinin karşılanmamasının, bu sonucu doğuran nedenler arasında olduğunu söylüyor.
GÜRAY’IN, ERDOĞAN’DAN ALDIĞI ÖDÜL BİR AVANTAJ OLARAK GÖRÜLÜYOR
Partinin il teşkilatında, Güray’ın yeniden başkan olarak seçilmesi konusunda ısrarcı olan bir grup bulunuyor. Ancak görev değişimi olmasını gerektiğini savunanlarından sayısı da azımsanamayacak kadar fazla. Güray’ın genç olması ve nispeten ılımlı bir dille siyaset yürütüyor olması bir avantaj olarak görülüyor. Öte yandan Güray, Türkmenoğlu’nun il başkanlığı döneminde teşkilat başkanlığı görevi yürütüyordu. Bu süreçte Güray, AK Parti’nin Siyaset Akademisi müracaatlarında, Van İl Başkanlığı’nı Türkiye üçüncüsü yaparak, Erdoğan’ın elinden ödül aldı. Alınan bu ödül de Güray’ın hanesine ‘artı 1’ puan olarak yazılıyor. Ancak, Kürtlerin baskın yoğunlukta olduğu bir kentte, Güray’ın Kürtçe bilmiyor olması ise dezavantaj olarak değerlendiriliyor.
EN ÇOK KONUŞULAN İKİ İSİM: ARVAS VE SAY
Kulislerde, AK Parti’nin Van İl Başkanlığı görevine talip birçok ismin ön plana çıktığı da konuşuluyor. Önceki dönem Van Milletvekili ve 31 Mart’ta partinin Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Abdulahat Arvas’da bu isimlerden biri.
Arvas, 31 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından, seçimi yüzde 55 oy oranı ile kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın mazbatasının kendisine verilmesi yönünde YSK’ya başvuru yapmış ve Van sokaklarında üç gün süren protestolar başlamıştı. Yaşananların ardından Arvas, sadece DEM Partilerden değil, aynı zamanda partisine oy verenlerden de ciddi tepkiler almıştı. Bu süreçte, 5 gün boyunca sessizliğini koruyan Arvas, 5 Nisan’da kendi sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda “Seçimlerden sonra mazbata aldığım hiçbir suretle doğru değildir” demişti. Seçimin üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen, bu paylaşımdan sonra da herhangi bir paylaşım yapmayan Arvas, şimdilerde partisinin Bitlis il koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Teşkilata yakın isimler Arvas’ın il başkanı olmasına, adının ‘mazbata krizi’ ile anılabilecek olması nedeniyle sıcak bakılmadığını söylüyor.
Partili kaynakların verdiği bilgiye göre; Arvas’ın da aralarında bulunduğu 25 kişilik bir grup, AK Parti Genel Merkezi’ne çağırıldı. Bu grubun içinde Arvas’ın yanı sıra İsmail Say’ın da ismi ön plana çıkıyor. Say, 2019 yerel seçimlerinde merkez Edremit ilçesinde partinin belediye başkan adayı olmuştu. Seçimi HDP kazanmış olmasına rağmen, mazbata ikinci olan Say’a verişmişti. Say’ın da il başkanı olmasına Arvas ile aynı gerekçeler nedeniyle sıcak bakılmıyor.