Diyarbakır’ın Bağlar İlçesinde müteahhit Nusret Bekiranlı’dan imar izni ve ruhsat işlemlerinin yerine getirilmesi karşılığında rüşvet istedikleri için seri numaraları alınmış 1 milyon lira ile suçüstü yapılarak “İcbar suretiyle irtikap” suçundan cezalandırılan AKP’li belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu ile İmar Müdürü Fırat Kılıç’la ilgili ağır ceza mahkemesi gerekçeli kararını tamamladı.
Gerekçeli kararda, şikayetçi olup ortam dinlemesiyle sanıkları suçüstü yakalatan müteahhit Nusret Bekiranlı’nın ifadelerinin özü itibariyle değişmediği, İmar işlemleri için belediyeye gittiğinde Fırat Kılıç’ın kendisinden para talep ettiğini, ardından da birlikte belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun makam odasına gittikleri belirtildi. Beyoğlu’nun işlemlere karşılık önce 6 milyon lira talep edildiği, tanıdık kişilerin devreye girmesiyle 5,5 milyona düşürüldüğü, ardından da 4 milyona düştükleri kaydedildi.
RÜŞVETTEN HABERİ VARDI
Bu haksız talep üzerine müteahhidin çaresiz kalıp savcılığa şikâyetçi olmasıyla soruşturmaya başlandığı ifade edildi. Teknik takip kararı ve seri numaraları alınmış 1 milyon lira ile Fırat Kılıç’ın paraları müteahhitten teslim aldığı sırada suçüstü yakalandığına dikkat çekildi.
Gerekçeli kararda, verilecek rüşvet konusunda ileride pürüz çıkmaması için müteahhit Bekiranlı’nın Belediye Başkanı ile görüşmek istediğini belirtmesi üzerine Fırat Kılıç ile birlikte makama gittiklerinde Beyoğlu’nun müteahhide hitaben, “Tüm Türkiye’yi ayağa kaldırmışınız, Tamam yardımcı olun, yardımcı olun” diyerek rüşvet suçuna iştirak ettiği ve ruhsat işlemi ile ilgili para talep edilmesinden haberdar olduğunun mahkemece kabul edildiği vurgulandı.
4,5 AY BEKLETİLEN DOSYA 1 GÜNDE İŞLEME ALINDI
İmar Müdürü Fırat Kılıç’ın parayı müteahhitten döviz olarak istediği, bunun mümkün olmamasını belirtmesi üzerine önceden KOM Şube tarafından seri numaraları alınmış paraların müteahhit Nusret Bekiranlı’ya teslim edildiği ve buluşma yerine giderek Kılıç’a teslim ettikten sonra polislerce suçüstü yakalandığına dikkat çekildi.
Kararda, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliğince yapılan yazışmada, ruhsat ve tevhit işlemlerinin 1 gün en geç 1 ay içinde sonuçlandırıldığı bilgisi yer alırken, suça konu ruhsat işleminin 4,5 ay geçmesine rağmen askıda bırakılarak sonuçlandırılmadığı, ancak rüşvetin alındığı gün 4,5 ay bekleyen dosyanın jet hızıyla işleme alındığı vurgulandı.
GÖREVİNİN SAĞLADIĞI NÜFUZU KÖTÜYE KULLANDI
Belediye Başkanı Beyoğlu’nun kat karşılığı imar ruhsatı isteyen müteahhitten daire başına 35 bin lira rüşvet talep ettiği belirtilen gerekçeli kararda, ortam dinleme tutanakları, fiziki takip tutanağı ve sanık Fırat’ın 1 milyon lira ile suçüstü yakalandığı da dikkate alındığında, sanıklar Hüseyin Beyoğlu ile Fırat Kılıç’ın birlikte hareket ederek görevlerinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak kendi menfaatlerine yarar sağlayarak üzerlerine atılı icbar suretiyle irtikap suçunu işledikleri sabit olduğundan mahkumiyetlerine karar verildiği anlatıldı.
Suçun konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, sanıkların kasta dayalı kusurunun yoğunluğu ve elde edilen yararın miktarı da birlikte gözetilerek haklarında alt sınırdan uzaklaşılarak teşdiden üst sınırdan cezalandırılmaları gerektiğine vurgu yapıldı.
Seri numarası alınmış paralarla suçüstü yapılarak sanıkların yakalanmış olması nedeniyle paraları hakimiyetine alamadan yakalanmış olmaları nedeniyle menfaat temininin gerçekleşmediği için suçun teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle cezalarında1/4 oranında indirim yapıldığına dikkat çekildi.
CEZALARI 7 YILDAN 3 YIL 9 AYA İNDİRİLDİ
Kararda, sanık Hüseyin Beyoğlu ile Fırat Kılıç’ın işledikleri suçun önemi, oluşan zarar ve tehlikenin ağırlığı, sanıkların kasta dayalı kusurunun yoğunluğu birlikte gözetilerek 7 yıl hapisle cezalandırılmalarına karar verildiği kaydedildi.
Verilen cezanın mağdurun ekonomik durumu dikkate alınarak 1/7 oranında indirim yapılarak 6 yıla düşürüldüğü, suçun teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle de cezanın 4 yıl 6’aya indirildiği belirtildi.
SOSYAL İLİŞKİLERİ VE PİŞMANLIKLARI İNDİRİM NEDENİ SAYILDI
Gerekçeli kararda, iki sanığın da geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sürecindeki pişmanlıklarını gösteren davranışları ile verilen cezanın geleceği üzerilerindeki olası etkileri lehlerine takdiri indirim nedeni kabul edildiğinden, cezalarının sonuç olarak 3 yıl 9’ar aya indirilerek hükmen tutukluluk hallerinin devamına karar verildiği bilgisine yer verildi.