T24 Haber Merkezi
AKP’nin İstanbul başta olmak üzere deprem riski taşıyan kentlerde kentsel dönüşümün hızlandırılmasını amaçlayan 26 maddelik Torba Yasa teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda kabul edildi. Bu düzenleme ile dönüşüm projelerinin önündeki yasal ve mali engellerin kaldırılması, vatandaşların hak kayıplarının önlenmesi ve sağlam bina stokunun oluşturulması hedefleniyor.
Türkiye gazetesinden Necmi Çiçekçi imzalı haberde aktarılan yeni düzenlemenin detaylarına göre, kentsel dönüşüm süreçlerinde kamu kurumlarının yetkileri genişletiliyor. Hazine ve diğer kamuya ait araziler üzerinde yapılacak izinsiz yapılar, belediyeler ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yıkılabilecek. Ayrıca, afet riski altındaki alanlarda yapılacak planlama ve tasarım projeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanacak.
TIKLAYIN – Yeni kanun teklifi: Kaçak yapıların yıkımında TOKİ yetkili olacak
İmar hakkı başka parsele taşınacak
Yasanın en dikkat çekici yeniliklerinden biri de imar hakkının başka parselere taşınmasına olanak tanınması. Eğer bir parselde imar hakkı yasaklanırsa, vatandaşlar bu hakkı başka bir parselde kullanabilecek. İmar hakkı aktarımı, belediye mülkiyetindeki alanlar veya Hazine arazilerinden sağlanacak ve aktarım sırasında alıcı parselin inşaat alanı, imar planında belirlenen oranların en fazla yüzde 20’si kadar artırılabilecek.
Yapı denetim şirketlerine yeni yükümlülükler
Kentsel dönüşümde sağlam binaların inşa edilmesinde kritik rol oynayan yapı denetim şirketlerinin sorumluluğu da artırıldı. Yapı denetim firmaları, denetledikleri yapıların taşıyıcı sistemlerinde 15 yıl içinde onarılmaz zarar meydana gelirse, izin belgeleri iptal edilecek. Ayrıca, binaların yapımında komşu yapılar üzerinde onarılamaz hasar verilmesi durumunda da şirketler cezalandırılacak. Yapı denetim şirketlerinin ve laboratuvar kuruluşlarının kötüye kullanım durumunda çalışanlarına 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek.
Kırsal bölgelerde hak sahiplerine ek süre
Köylerdeki evlerini tamamlayamayan veya borçlarını ödeyemeyen hak sahiplerine verilen süre ise 2028 yılı sonuna kadar uzatıldı. Bu düzenleme, özellikle kırsal alandaki vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Yeni yasa teklifiyle, Türkiye’nin deprem riski taşıyan bölgelerinde daha sağlam ve güvenli yapılar inşa edilmesi bekleniyor.
“Doğal gıdaya ulaşmanın bir yolu var!”
|