Alaska’da küresel ısınma nedeniyle 4 milyon karabatak öldü
Alaska’da yaygın bir deniz kuşu olan, Murre isimli ve karabatak olarak da bilinen kuşlar, değişen okyanus koşullarına karşı savunmasız kaldı.
Washington Üniversitesi tarafından yapılan ve Science’da yayınlanan araştırmaya göre, 2008-2022 yılları arasında “blob” olarak bilinen deniz ısı dalgasının etkileri nedeniyle Alaska Körfezi’nde 13 koloninin yarısı yok oldu. Bering Denizi’nin doğusundaki kolonilerde ise bu kayıp yüzde 75 seviyelerine kadar ulaştı.
4 MİLYON ALASKA KARABATAĞI ÖLDÜ
Araştırmacılar, 4 milyon Alaska karabatağının öldüğünü tahmin ediyor. Bu sayı, Alaska’nın karabatak nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturuyor
Araştırmacılar, bu ölümlerin besin zincirindeki değişiklikler ve okyanus üretkenliğindeki azalmadan kaynaklandığını belirtiyor. Birçok murre, sıcak su nedeniyle gıda bulamadıkları nedeniyle öldü.
Deniz ısı dalgalarının etkileri, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle daha sık görülmeye başlandı. Bu da deniz kuşları gibi ekosistemlerdeki diğer canlılar üzerinde büyük olumsuz etkilere sebep oluyor. Ayrıca bu durumun okyanus ekosistemlerinde kalıcı değişimlere yol açabileceği düşünülüyor.
DENİZ SUYU ISINDIKÇA KUŞLAR ÖLÜYOR
Biyoloji profesörü Julia Parrish, “Isınma bir sıcak hava dalgasından, El Niño’dan, Arktik deniz buzunun erimesinden veya diğer etkenlerden de kaynaklansa mesaj açıktır. Daha sıcak su, ekosistemde büyük bir değişim ve deniz kuşları üzerinde yaygın etkiler anlamına gelir. Deniz kuşu ölümlerinin sıklığı ve yoğunluğu okyanus ısınmasıyla birlikte artıyor” dedi.
KUŞLAR 7 YIL SONRA BİLE TOPARLANAMADI
Öte yandan araştırmacılar, deniz kuşlarının bu tür felaketlerle karşılaştıklarında toparlanmalarının en az 3 yıl sürdüğünü ifade etti ve Alaska’daki karabatakların bu dalgadan yedi yıl sonra bile toparlanamadığı hatırlatıldı.
patronlardunyasi.com