Alkol bağımlılığıyla mücadelede kafein umudu

İtalya ve ABD’den bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, kafeinin beyindeki ödül sistemine nasıl müdahale ettiğini inceleyerek alkol bağımlılığı için potansiyel bir tedavi yöntemine işaret ediyor.

Araştırmada, kafeinin beynin ödül sistemiyle bağlantılı olan mezolimbik dopamin yolu üzerindeki etkileri incelendi. Bu yol, dopamin salınımını tetikleyerek keyifli hisler yaratıyor ve alkol bağımlılığında önemli bir rol oynuyor. Kafeinin, bu yolda alkolün tetiklediği bazı kimyasal süreçleri engellediği bulundu.

KAFEİN VE ALKOL ETKİLEŞİMİ

Araştırmacılar, kafeinin, alkolün salsolinol adı verilen ve dopamin salınımını tetikleyen bir kimyasala dönüşümünü engellediğini keşfetti. Bu, alkolün verdiği keyif hissini azaltarak tekrar içme isteğini düşürebilir. Ayrıca kafeinin, beynin bu kimyasalı nasıl algıladığını ve yanıt verdiğini doğrudan etkilediği de görüldü.

Araştırma, kafeinin yalnızca alkol değil, aynı zamanda morfin gibi diğer bağımlılık yapıcı maddelerin beyin üzerindeki etkilerini de sınırlayabileceğini gösterdi. Hem salsolinol hem de morfin, beyindeki μ reseptörünü etkinleştiriyor. Bu reseptör, bağımlılık döngüsünde önemli bir rol oynuyor ve kafein bu döngüyü bozma potansiyeline sahip.

Kafeinin etkileri, FDA tarafından onaylanan alkol kullanım bozukluğu tedavisinde kullanılan naltrekson adlı ilaca benzerlik gösteriyor. Naltrekson, alkolün dopamin sistemi üzerindeki güçlendirici etkilerini engelliyor. Çalışmanın baş araştırmacılarından Riccardo Maccioni, bu benzerliğin kafeinin bağımlılık tedavisinde umut vaat ettiğini belirtti.

BULGULARI DOĞRULAMAK İÇİN YENİ TESTLER YAPILACAK

Bu çalışma, yalnızca erkek sıçanlar üzerinde gerçekleştirildiği için araştırmacılar, bulguları doğrulamak adına farklı hayvan türleri ve cinsiyetler üzerinde testler yapmayı planlıyor. Ayrıca, kafeinin alkol bağımlısı bireyler üzerindeki uzun vadeli etkilerini incelemek istiyorlar.

Araştırmacılar, kafeinin bağımlılık tedavisinde yeni bir terapötik hedef olabileceğini düşünüyor. Maccioni, “Bu çalışma, alkol kullanım bozukluğu için potansiyel tedavi yöntemleri hakkında değerli bilgiler sağlayabilir” dedi. Bununla birlikte, bu tür laboratuvar testlerinden bir ilacın geliştirilmesine kadar uzun bir yol olduğu belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir