Almanya alarm veriyor: İflas sayısı dört katına çıktı

Corona, Ukrayna’daki savaş, ekonomik kriz ve devam eden krizler Almanya’da daha fazla girişimciyi pes etmeye zorluyor. Bu yıl şirket iflaslarının sayısı neredeyse dörtte bir oranında arttı. Gelecek yıl rekor sayıda iflasa bile ulaşılabilir. Creditreform patronu Bernd Bütow, yaptığı açıklamada “Dalga bir dalgaya dönüşüyor ve bu 2025’te daha tutarlı hale gelecek. Bir sonraki federal hükümet her şeyden önce şirketler için daha fazla planlama güvenliği sağlamalıdır.” Dedi.

Kredi kuruluşu Creditreform, 2024 yılında Almanya’da 22 bin 400 kurumsal şirketin iflas edeceğini tahmin etti. Bu sayı 2015’ten bu yana en yüksek değer olacak.

ZAYIF ŞİRKETLER PİYASADAN AYRILIYOR

Creditreform ekonomik araştırma başkanı Patrik-Ludwig Hantzsch, “Son yıllardaki krizler, bir miktar gecikmeyle birlikte artık şirketler üzerinde iflas gibi bir etki yaratıyor. Bu, iflas rakamlarının yakında 32 bin 000’den fazla şirketin iflas ettiği 2009 ve 2010 yıllarındaki en yüksek seviyelere yakın olabileceği anlamına geliyor.” Dedi.

Hantzsch şunu doğruluyor: “Bu son derece dinamik iflas gelişiminin en azından 2025’in ilk çeyreğinde devam edeceğinden korkuyoruz. Pek çok şirket, durumu daha da kötüleştiren büyük belirsizlik nedeniyle hâlâ yatırımlarını geri çekiyor.”

Kredi sigortacısı Allianz Trade, 2025 yılında Almanya’daki şirket iflaslarının daha da artmasını bekliyor. Allianz Trade’in Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki CEO’su Milo Bogaerts ekim ayının ortasında yaptığı açıklamada, “Avrupa’da, özellikle de Almanya’da devam eden ekonomik zayıflık, yerel şirketler için sorunlara neden oluyor. Zayıf finanse edilen şirketler bıçak sırtında ve pazarda önemli bir sarsıntı yaşanması muhtemel.” Dedi.

İFLASLAR ÖZELLİKLE KÜÇÜK İŞLETMELERİ ETKİLİYOR

Biten yılda bir dizi büyük Alman şirketi olan Galeria Karstadt Kaufhof, FTI Touristik, Esprit Europe sorunlarla boğuştu. Ancak Creditreform’a göre iflasların çoğunluğu yine en fazla on çalışanı olan şirketlerden kaynaklanıyor. Tüm sektörlerde küçük şirketlerin iflas oranı yüzde 81,4’ü buluyor. Almanya’da toplam 320 bin iş iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalacak veya 2024 yılında kaybedilecek.

İflasların sayısı özellikle hizmet sektöründe örneğin yiyecek-içecek sektörü, perakende ve inşaat sektöründe önemli ölçüde arttı. Alacaklılara verilen zararın toplamı tahminen 56 milyar avro olarak gerçekleşti; bu, önceki yıllara göre önemli ölçüde daha yüksek seyrediyor.

“KUSURSUZ FIRTINA” SONUCU İFLASLAR

İflasların gelişimine ilişkin aylık bir analiz yayınlayan Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü Halle’den (IWH) Steffen Müller, Ekim ayında şirket iflaslarında keskin bir artış gözlemledi. O dönemde vardığı sonuç şuydu: “Mevcut iflas dalgası, uzun süren ekonomik zayıflık ve büyük ölçüde artan maliyetlerden oluşan mükemmel bir fırtınanın sonucudur.”

HER ON ŞİRKETİTEN BİRİNDE SORUNLAR VAR

Kasım ayının sonunda bilgi hizmeti sağlayıcısı Crif, Almanya’da yaklaşık 310 bin şirketin mali sorunlarla boğuştuğunu bildirdi. Crif genel müdürü Frank Schlein, “Finansal açıdan zayıf şirketlerin sayısı yeniden yüksek düzeyde arttı” dedi.

Ifo Enstitüsü’nün güncel bir anketine göre, Almanya’daki şirketlerin büyük çoğunluğu iş durumlarının önümüzdeki yıl iyileşmesini beklemiyor. Yüzde 56’lık bir kesim durumun değişmeyeceğini beklerken, yüzde 31’den fazlası durumun daha da kötüleşmesini bekliyor. Bu nedenle iş dünyasının daha iyi olmasını bekleyen iyimserler yüzde 12,6 ile azınlıkta yer alıyor.

Ifo’ya göre hiçbir sektör 2025 konusunda pek iyimser değil. Sipariş yetersizliğinden sıkıntı çeken inşaat sektörü özellikle kötümser, perakende ve sanayide de görünüm kötü. Ifo anket lideri Klaus Wohlrabe’nin vardığı sonuç: “Ekonominin 2024’te zaten kötü performans gösterdiği göz önüne alındığında, bu rakamlar endişe verici.”

İFLASLARIN SAYISI AYLARDIR ARTIYOR

Almanya’da şirket iflaslarının sayısı aylardır önemli ölçüde artıyor. Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran 2024 hariç olmak üzere iflas başvurularındaki artış oranı Haziran 2023’ten bu yana çift haneli aralıkta seyrediyor.

Tüketici iflaslarındaki eğilim de yukarıya doğru işaret ediyor. Artan tüketici fiyatları ve yüksek kredi faiz oranları özel hane halklarını zorluyor ve on binlerce iş risk altında. Creditreform’a göre tüketici iflaslarının sayısı önümüzdeki yıl yüzde 8,5 artarak 72 bine çıkacak.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir