Almanya’da VW’nin işaret fişeğini yaktığı üretim krizi, turizmden perakendeye her sektörde yeni iflaslar getiriyor, son örnek Lindler Otelleri

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Avrupa’nın sanayi devi Almanya, bir üretim krizi içinde ve krizin asıl etkilerinin kendini yeni yılda göstermesi bekleniyor. Türkiye’nin en önemli pazarlarından biri olan ve 50 milyar dolar ticaret hacmimiz bulunan Almanya’da iflas haberleri birbirini izliyor, ödeme krizi yaşayan şirketler tüm sektörlerde riski artırıyor. 200 yıllık tersane Meyer Werft de, perakendeci Depot da, 41 şubeli oteller zinciri Lindler de aynı kaderi yaşıyor, iflasların 2025’te artacağı belirtiliyor.

OCAK AYINDA VW’DA GREV BAŞLAYABİLİR

Almanya ekonomisinin yavaşlaması ile kriz adım adım gelirken durumun vahametini ortaya koyan haber, Almanya ekonomisinin gücünü simgeleyen markadan, Volkswagen’den geldi. Şirket, düşen talep karşısında maliyetlerini yönetebilmek için fabrika kapatmayı ve binlerce çalışanı işten çıkarmayı planladığını açıkladı. Haber şok etkisi yaratırken sendikaların büyük tepkisi ile karşılaştı. Şimdi taraflar masada, eğer bir hafta içinde anlaşma sağlanamazsa, yeni yılda büyük bir grev başlatılması bekleniyor. Otomotiv sektöründe özellikle yan sanayide bu krizin eğer çözülemezse domino etkisi ile yayılması öngörülüyor.

ÇELİK DEVİ FABRİKA KAPATIYOR, TERSANELER KURTARILIYOR

Deutsche Bank raporuna göre Almanya’da sanayi üretimi 2. Dünya Savaşı’ndan beri en sert düşüşü yaşıyor. Ekonomik yavaşlama, Ukrayna savaşı, Çin rekabeti, ABD’nin devreye almayı planladığı yeni tarifeler derken Almanya’da üretimde ciddi bir aksamanın yaşanmasının tüm sektörlerde etkileri ortaya çıkmaya başladı.

Almanya’nın çelik devi Thyssenkrupp, sektördeki sıkıntılar nedeniyle 2030’a kadar 11 bin işçinin işine son vermeyi ve Kuzey Ren Vestfalya’daki bir fabrikasını kapatmayı planladığını açıkladı.

Alman tersanesi, Meyer Werft iflas noktasına geldi ancak hükümet 400 milyon euroluk yardım paketi ile 200 yıllık şirketi şimdilik kurtardı.

LINDLER OTELLERİ DE İFLAS SÜRECİNDE

Yaz aylarına damga vuran Almanya’nın üçüncü büyük tur operatörü FTI’ın iflasının ardından geçtiğimiz ay bir başka iflas haberi de tur operatörü We-Flytour’dan geldi. Türkiye ve Mısır turları ile tanınan firma Almanya’da iflas başvurusunda bulundu. Şirketin nakit akışında sorun yaşayarak ödeme krizine girdiği belirtildi.

Son olarak da Almanya Düsseldorf merkezli otelcilik şirketi Lindler Hotels iflas başvurusunda bulundu. Avrupa ve ABD’de 41 oteli bulunan otelcilik zinciri genel giderlerini karşılayamadığını ve yeniden yapılanma için iflas sürecine girdiğini açıkladı.

Ülkede tüketici güvenindeki azalma perakende sektörüne de sıçramış durumda. Geçen ay iç dekorasyon ürünlerinin satıldığı Depot, 27 mağazasını birden kapatma kararı aldığını açıkladı. Gerekçe aynı: Enerji başta olmak üzere artan maliyetler ve sürekli olarak azalan talep…

İFLAS DALGASI 22 BİN 400 ŞİRKETE ULAŞTI

Almanya’da bu yıl iflas eden şirket sayısının geçen yıla göre yüzde 25 arttığı açıklandı. Yılın tamamında toplam 22 bin 400 şirketin iflas ettiğini açıklayan Creditreform, bu sayının 2015 yılından beri en yüksek şirket iflası olduğunun altını çizdi.

YENİ YILDA DAHA ÇOK İFLAS HABERİ ALABİLİRİZ

Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre Almanya 2025 yılında da zor bir dönem yaşayacak ve sadece yüzde 0.8 büyüyecek. Bu, özellikle imalat sektöründe yeni iflasların yaşanacağını da ortaya koyuyor. Almanya’da şimdilerde “Bizim de bu krizi aşmak için Elon Musk ya da Javier Milei gibi isimlerin yönetimde yer almasına ihtiyacımız var” yorumları yapılıyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir