Altın sahiplerine kara haber: Türkiye’nin tamamında yasaklandı

Son yıllarda Türk lirasında yaşanan yüksek değer kayıplarının ardından geçtiğimiz yıl göreve başlayan ekonomi yönetimi, enflasyonu kontrol altına alabilmek amacıyla parasal sıkılaşma sürecini başlatmıştı. 

Atılan tüm kısıtlama adımlarına rağmen enflasyonda beklenen yavaşlamanın sağlanamaması, yeni iktisadi tedbirlerin alınmasına neden olurken, talep enflasyonunu baskılamak amacıyla kredi kartı işlemlerine yönelik bir dizi değişikliğe gidildi. Bankalar, müşterilerine sundukları taksitli nakit avans uygulamalarındaki vade sayısını 12’den 3’e düşürürken, çok sayıda banka nakit avans kullanım oranını ise mevcut kart limitinin yüzde 25’ine sabitledi. 

Bu durum, kredi kartı aracılığıyla nakit kullanımına büyük bir darbe vururken, kısıtlamaları aşmak isteyen vatandaşların ilk tercihi kuyumcu dükkanları oldu. 

BOZDURMA İŞLEMLERİNE AĞIR CEZA UYGULANACAK 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira.” ifadelerini kullanarak mücevherat ve kuyumculuk sektöründe bildirilen vergilerin gerçeklik ile uyuşmadığına dikkat çekmişti. 

Söz konusu açıklamaların ardından Türkiye’nin 81 ilinde kuyumculara yönelik denetimler artırılırken, kuyumcuların sıklıkla uyguladığı ve halk arasında ‘bozdurma’ işlemi olarak bilinen uygulamaya da yasak getirildi. 

Sektör temsilcilerine yönelik yapılan uyarılarda, kredi kartı ile altın alım-satım işlemi gerçekleştiren ve dakikalar sonrasında satın aldığı altınları nakit paraya çeviren işletmelerin ağır cezalara çarptırılacağı belirtilirken, yapılan denetimlerde mevzuata aykırı uygulamayı işlediği tespit edilen kuyumculara ilk cezalar kesilmeye başlandı. 

BOZDURMA İŞLEMİ NEDİR?

Bozdurma işlemi, bankaların uyguladığı kısıtlama kararları nedeniyle nakit avans ya da taksitli nakit avans işlemi gerçekleştiremeyen kullanıcıların, anlaştıkları kuyumcular üzerinden kredi kartı limitlerini belirli bir komisyon karşılığında nakit paraya çevirmesidir. Söz konusu durumun ‘enflasyonist’ etkisine dikkat çeken uzmanlar, söz konusu ticarette gerçek anlamda bir satışa konu olan emtia olmadığını belirterek, uygulamanın ‘aldatmaca ve dolandırıcılık’ olarak sınıflandırılabileceğine dikkat çekmekte. 

Kuyumculara yönelik Maliye tarafından gerçekleştirilen denetimler sırasında pos cihazı kayıtlarının yanı sıra, arzu edilmesi halinde şüpheli görülen işlemler güvenlik kamerası aracılığıyla da denetlenebiliyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir