Altın ve borsa için yeni tahminler geldi: ‘Bu seviye kırılması oldukça zor bir bölge’

Borsa yatırımcısının merakla beklediği hareket başladı. 6 Kasım tarihinden bu yana BIST 100 endeksinde yön yukarı döndü. Özellikle Merkez Bankası’nın geçen ayki faiz kararı sonrasında piyasalara verilen mesajlarla birlikte endekste yükseliş hız kazandı. Cuma günü BIST 100 endeksi 10 bin puan olan kritik eşiğin de üzerine çıktı.

BORSADA YÜKSELİŞİ TETİKLEYEN NEDENLER!

Altın fiyatlarında ise aşağı yönlü baskı sürüyor. Altın son 2 haftayı düşüşle kapattı. Peki gram altın için öngörüler ne? Borsada son yükselişi tetikleyen unsurlar neler? Dolar/TL cuma günü 34.80 lira seviyesini test etti. Yıl sonu öncesi dolar/TL’de beklentiler neler?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Bir yandan nispeten düşük çıkan aylık enflasyon diğer yandan düşüş trendi devam eden yıllık enflasyon, faiz indirimlerinin artık kapıda olduğu beklentilerini oluşturması, CDS’lerde daha düşük risk primi seviyelerine gelinmesi geleceğe yönelik borsa için olumlu beklentilerin oluşmasına yol açıyor.

Alternatif getirinin düşecek olması ve dolar bazında hala yarı yarıya ucuz olan borsaya yabancı ilgisinin artacağı beklentisinin de devam etmesi borsada yukarı yönde olumlu beklentilere neden olan konulardır. Enflasyon düşüşü, kurlarda yukarı yönlü oynaklık olmaması ve gelecekte not artırımlarının gelme potansiyeli orta ve uzun vadede dolar bazında daha yukarı seviyelerin hedeflenmesine yol açmaktadır.

‘BU SEVİYE KIRILMASI OLDUKÇA ZOR BİR BÖLGE’

Milliyet.com.tr’ye daha önce yaptığım yorumlardan hatırlanacağı üzere yıl sonuna kadar 10.000 puan seviyesinin denenebileceğini ifade etmiştim. Teknik olarak yön hala yukarı ve yeni bir olumsuz gelişme olmadığı takdirde 10 bin 153 puan olan kritik seviyeyi test edeceğiz gibi görünüyor. Bu seviye kırılması oldukça zor bir bölge ve kırılması durumunda 10 bin 752 puan seviyesine kadar sert çıkışları görme ihtimalimiz de artacaktır.

ALTINDA YENİ TAHMİN: AŞAĞI YÖNLÜ BASKIYI DAHA FAZLA HİSSEDEBİLİRİZ

Trump’ın güçlü dolar istemesi nedeniyle altına temkinli yaklaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle 20 Ocak’tan sonra altında aşağı yönlü baskıyı daha fazla hissedebiliriz. Teknik olarak orta vade aşağı sinyalleri gelmesi nedeniyle ons altının 2600 dolar seviyelerini aşağı yönlü kırma ihtimalinin yükseldiğini söyleyebiliriz. Bölgede savaşların bitirileceğine yönelik adımlar atıldığı takdirde altında düşüş sertleşebilir.

GRAM ALTINDA İKİ SEVİYEYE DİKKAT!

Ons altında beklediğimiz hareketin bir paralelini de gram altında beklemekteyiz. Orta vade aşağı sinyalleri nedeniyle 2826 TL seviyelerine kadar gevşeme gelme potansiyeli artmıştır. 2974 TL seviyesi ise şimdilik satış gelme potansiyeli daha fazla olan bölgedir.

‘ŞİMDİLİK BU YÖNDE FAZLA UMUTLU DEĞİLİZ’

Bahsettiğimiz direnç bölgesinin üzerinde uzun süre kalabilirse 3000 TL tekrar denenebilir. Ancak şimdilik bu yönde fazla umutlu değiliz.

GÖZLER DOLARDA! İŞTE YIL SONU BEKLENTİSİ

Dolar/TL grafiği yaklaşık 1 aydır yukarı sinyalleri nedeniyle yükselecek gibi bir görüntü verse de çıkışlarda ciddi oranda zorlanmaların olduğunu görüyoruz. Cuma günü dolar/TL haftanın en üst seviyelerine yakın yerdeydi. Ciddi bir hareketlilik beklemediğimiz dolarda CDS primlerinin düşmesi, tahvile alım eğiliminin devam etmesi ve enflasyondaki düşüşe paralel faiz indirimlerinin geleceği beklentisi TL pozisyonunu hala cazip kılmaktadır. O yüzden önemli bir hareketlenme beklememekle beraber 35 TL civarı bir değerle yılı kapatabileceği gözükmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir