Amorium Antik Kenti’nin 4 bin yıllık tarihi… Neler bulundu neler

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesindeki Davulga beldesi Hisar mahallesinde yer alan Amorium Antik Kenti’ndeki kazılar, 2013 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle, Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp başkanlığında yürütülüyor.

2020 yılında Bakanlık tarafından “Geleceğe Miras Projesi” kapsamına alınan Amorium Antik Kenti’nde, kazılar hız kesmeden sürüyor. “Aşağı Şehir” ve “Yukarı Şehir” olarak adlandırılan höyükte bugüne kadar büyük kilise, bazilika, Bizans hamamı, üzüm ezme havuzları, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait sikkeler, seramik fırın, tahıl ambarı gibi önemli buluntulara rastlandı.

Arkeolog Gökalp, çalışmaların yoğunlaştığı Yukarı Şehir’deki “iç sur” alanında Bizans dönemine ait yapılar üzerinde durduklarını belirtti. Türk-İslam dönemi seramiklerinin yoğun olarak bulunduğunu ifade eden Gökalp, önemli bir keşfi şöyle anlattı:

“Bu yılki en dikkat çekici buluntulardan biri, Türk-İslam dönemine ait bir hamam. Oldukça iyi korunmuş bir yapıyla karşılaştık. Örtü sistemi yıkılmış olsa da külhanı, cehennemliği, sıcaklığı ve ılıklığıyla dikdörtgen planlı bu küçük hamamın tipolojisini net şekilde tespit edebildik”

Gökalp, iç sur kazılarında yer yer 3 metre derinliğe ulaştıklarını belirterek, ciddi dolgu katmanlarının bulunduğunu ve kazıların bu alanlarda devam edeceğini ifade etti. İç surun tamamını ortaya çıkardıktan sonra belgeleme çalışmalarına geçeceklerini söyleyen Gökalp, restorasyon önerilerinin hazırlanacağını ve hamamla surdaki kulelerin güçlendirilerek ziyaretçilere açılacağını belirtti.

Amorium Antik Kenti’nin önemine değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Yusuf Altın, kentin 4 bin yıllık geçmişiyle 7 medeniyete ev sahipliği yaptığını vurguladı. Altın, kazı çalışmalarında Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 13-15. yüzyıllardan kalma materyallerin bulunduğunu belirtti. Altın, Amorium için çevre düzenleme ve karşılama merkezi projelerinin hazırlandığını ifade ederek şu bilgileri verdi:

“İlgili kurumlarımız bu projeler üzerinde çalışıyor. Onay süreçlerini takiben, 2025 yılı itibarıyla projeyi etaplar halinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede, Amorium Antik Kenti hem korunacak hem de bölge turizmine katkı sağlayacak”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir