Bilim insanlarının yeni bir araştırmasına göre, Kuzey Buz Denizi 2027 gibi erken bir tarihte ilk “buzsuz” gününü yaşayabilir. Bu durum, gezegenin ikliminde köklü bir değişimin habercisi olabilir.
BİLİM İNSANLARINA GÖRE ‘UĞURSUZ DÖNÜM NOKTASI’
Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, en iyimser senaryolarda bile “gezegen için bu uğursuz dönüm noktasının” önümüzdeki yirmi yıl içinde kaçınılmaz olduğu konusunda uyarıyor.
Colorado Boulder Üniversitesi’nden iklim bilimci ve makalenin ortak yazarı Alexandra Jahn, “Arktika’da ilk buzsuz gün, işleri kökten değiştirmeyecek. Ancak bu, Arktik Okyanusu’ndaki doğal çevrenin tanımlayıcı özelliklerinden birini, yani yıl boyunca deniz buzu ve karla kaplı olmasını, sera gazı emisyonları yoluyla temelden değiştirdiğimizi gösterecek.”
DENİZ BUZULLARI HER 10 YILDA YÜZDE 12’DEN FAZLA ERİYOR
Uydu izlemelerinin 1979’da başlamasından bu yana her on yılda yüzde 12’den fazla küçülen Arktik deniz buzulları, küresel sıcaklıkların düzenlenmesinde ve deniz ekosistemlerinin desteklenmesinde kritik bir rol oynuyor.
Buzlar eridikçe koyu renkli okyanus suları daha fazla güneş ışığı emer; bu da ısınmayı hızlandıran bir geri bildirim döngüsüdür.
Albedo etkisi olarak bilinen bu olgu, Arktika’yı küresel ortalamadan dört kat daha hızlı ısınan bir bölgeye dönüştürdü.
“HAZIRLIKLI OLMAK İSTİYORUZ”
11 iklim modeli ve 366 simülasyon kullanılarak yapılan çalışmada, alışılmadık derecede sıcak koşullar meydana gelirse buzsuz eşik değerinin üç ila altı yıl içinde geçilebileceği tahmin ediliyor. Çoğu senaryo bu olayı 2030’larda olacağını belirtiyor ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasının aciliyetini vurguluyor.
İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nde klimatoloji araştırmacısı olan baş yazar Celine Heuze, hazırlığın önemini vurguladı.
“İlk buzsuz günün ilk buzsuz aydan daha erken gerçekleşmesi muhtemel olduğundan hazırlıklı olmak istiyoruz. Ayrıca, Arktik Okyanusu’ndaki tüm deniz buzunun erimesine hangi olayların yol açabileceğini bilmek de önemli.”
KARBON EMİSYONLARINDAKİ AZALMA BU DÖNÜM NOKTASINI GECİKTİREBİLİR
Bulgular çarpıcı olmakla birlikte araştırmacılar, karbon emisyonlarında önemli azalmaların bu dönüm noktasını geciktirebileceğini ve daha geniş kapsamlı etkilerini hafifletebileceğini vurguluyor.
Jahn, “Emisyonlarda yapılacak herhangi bir azalma deniz buzullarının korunmasına yardımcı olacaktır” diyerek, hızla değişen Arktika’da bir umut ışığı olduğunu söyledi.
patronlardunyasi.com