Asgari ücret için ikinci toplantı bugün: Masada hangi rakamlar var?

2025 asgari ücreti için geçerli olarak rakamın belirlenmesi için ikinci toplantı bugün gerçekleştirilecek. Bu toplantıda, hükûmet tarafının, TÜİK’in hesapladığı enflasyon rakamlarını; Türk-İş’in ise bu rakamlara açlık ve yoksulluk sınırlarıyla cevap vermesi bekleniyor. Peki masada hangi rakamlar var?

Bugün saat 14.00’te, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşecek olan toplantıya, hükümet, işçi sendikaları ve işveren temsilcileri katılacak. 

TÜRK-İŞ’TEN enflasyon ve yaşam maliyeti kıstası

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), asgari ücret için belirli bir rakamla masaya gelmeyeceğini, ancak enflasyon ve yaşam maliyeti üzerinden taleplerini dile getireceklerini duyurdu. TÜRK-İŞ, özellikle açlık ve yoksulluk sınırlarına dikkat çekerek, hükümetin enflasyon verilerini değerlendiren TÜİK’in hesaplamalarına karşılık olarak, işçilerin yaşam koşullarını daha fazla göz önünde bulundurulmasını istiyor.

TÜRK-İŞ’in Kasım ayı verilerine göre, 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması (açlık sınırı) 20 bin 562 TL, yoksulluk sınırı ise 66 bin 976 TL olarak hesaplandı. Bekâr bir çalışanın ise sadece temel yaşam giderlerinin aylık maliyeti 26 bin 712 TL.

Yüzde 44’lük enflasyon oranı dikkate alınırsa…

Türkiye gazetesindeki habere göre, hükûmet, 2025 yılı için asgari ücreti belirlerken, TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyon oranını dikkate alacak. Kasım ayı itibarıyla enflasyon, yüzde 47,09 olarak kaydedildi. Ancak hükümet, 2025 için enflasyon hedefini yüzde 21 olarak belirlemiş durumda. Bu hedefle hareket edilirse, asgari ücrete yapılacak artış daha mütevazı bir düzeyde kalacak. Eğer bu yıl sonunda öngörülen yüzde 44’lük enflasyon oranı dikkate alınarak bir artış yapılırsa, asgari ücretin 24 bin 482 TL’ye kadar yükselmesi bekleniyor. Öte yandan, hükümetin enflasyon hedefini esas alması durumunda ise asgari ücret 20 bin 572 TL seviyelerine çıkabilir.

İşveren cephesi ise işçilerin yaşam standartlarını yükseltmek adına, hükümetin her çalışan için ödediği 700 TL’lik desteğin artırılmasını ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasını öneriyor.


CERN evrene dair neyi anlamamızı sağladı? | Prof. Dr. Sertaç Öztürk anlatıyor…


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir