T24 Haber Merkezi
2025 yılı asgari ücret için maraton bugün başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı saat 16.00’da başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan toplantı salonuna girmeden önce, “Hem işçi hem işverenin memnun olacağı maksimum faydayı sağlayacak şekilde bir ücreti belirlemeye hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç, bugün resmi olarak başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil ediyor. İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapıyor. Ağar’ın başkanlığındaki işçi heyetinde bu yıl aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayolları’nda taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven yer alıyor.
Gözler TÜRK-İŞ’in talebinde
Asgari ücret pazarlığında işçileri temsil eden TÜRK-İŞ, yeni asgari ücrete dair talebini henüz kamuoyuyla paylaşmazken, Genel Başkan Ergün Atalay’ın asgari ücrette yapılacak artışta 2024’te gerçekleşen enflasyonunun da 2025 yılı için beklenen enflasyonunun da kabul edilebilir olmadığı yönündeki açıklaması dikkati çekiyor.
İşverenleri temsil eden TİSK ise yeni asgari ücretin dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyucu bir seviyede olması gerektiği görüşünde.
Asgari ücret nasıl belirleniyor?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Mevcut asgari ücret net 17 bin 2 lira
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Kulislerde hangi rakamlar konuşuluyor?
Asgari ücrete yapılacak zam konusunda kulislerde 22 bin TL ile 24 bin TL arasında rakamlar konuşulurken, yüzde 35 zam (22 bin 952) senaryosu ağır basıyor. Konuşulan diğer zam oranı ve maaşlar ise “yüzde 25 zam ile 21.252 TL, yüzde 30 zam ile 22.102 TL, yüzde 35 zam ile 22.952 TL, yüzde 40 zam ile 23.802 TL, yüzde 41.5 zam ile 24.000 TL ve yüzde 45 zam ile 24.650 TL” şeklinde.
Erdoğan: Ülkemiz ekonomisine ağır yük getirmeyecek anlayışla süreç yürütülecek
Dün yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Yarından itibaren asgari ücret tespit komisyonu görüşmelere başlıyor. Hem çalışanlarımızın beklentilerini gözetecek hem de ülkemiz ekonomisine taşınması ağır bir yük getirmeyecek bir anlayışla sürecin yürütüleceğini ümit ediyorum” dedi.
Hangi parti kaç lira asgari ücret talep ediyor?
Komisyonun toplanması beklenirken, siyasi partiler de asgari ücret beklentilerini açıkladı. İşte siyasilerin asgari ücret talepleri:
CHP: 30 bin TL altına yokuz
Partisinin asgari ücret zammı beklentisini açıklayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Asgari ücret talebimiz 30 bin TL. Bu rakamın altında biz yokuz. İtiraza, mücadeleye devam edeceğiz. Bu memleketi size dar edeceğiz” ifadelerini kullandı.
DEM Parti: En az 35 bin TL olmalı
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, asgari ücrete ilişkin olarak, “Dünyada ilk defa halkına, emekçilere, çalışana açlık teklif eden bir iktidarla karşı karşıyayız. Bize açlık teklif ediyorlar. Bize bir şey teklif etmiyorlar. Ancak biz sizin tahminlerinize güvenerek geleceğimizi heba etmeyeceğiz. Asgari ücret konusunda da partimizin tutumu nettir. Asgari ücretliler insanca yaşayabilecekleri bir ücret almalıdırlar. Asgari ücret en az 35 bin lira olmalıdır ve yılda iki kez güncellenerek artırılmalı” dedi.
İyi Parti: Ara zam yapmak kaydıyla 28 bin TL
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, ara zam şartıyla bir rakam açıkladı. Dervişoğlu, “İşverenlerin de durumu göz önünde bulundurularak Temmuz ayında tekrar arttırılmak kaydıyla, 2025 yılının ilk yarısında net asgari ücret en az 28 bin lira olmalıdır. Bunun altında kalan ücret, Türk milletine zulümdür. Bu zulmün hesabını sormak da boynumuzun borcudur” dedi.
Gelecek Partisi: En az 33 bin 337 TL
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin 11 bin 250 liraya kadar eridiğini vurguladı. Davutoğlu, asgari ücret için verilecek rakamın en az 33 bin 337 lira olması gerektiğini belirtti. Davutoğlu, “33 bin 337 lira verirseniz ancak enflasyon karşısında asgari ücretliyi ezdirmemiş olursunuz” dedi.
Yeniden Refah Partisi: 35 bin TL
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, yeni yılda asgari ücretin 35 bin lira olması gerektiğini belirtti.