Ateşkes görüşmelerinde Türkiye’nin yeri belli oldu

ABD Başkanı Joe Biden, Hizbullah ve İsrail arasındaki ateşkesin açıklanmasının ardından basın açıklaması yaptı. Açıklamada ateşkesi kutlayan Biden, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’da yürüttüğü savaş hakkında da önemli bir açıklama yaptı.

Biden, “Önümüzdeki günlerde ABD; Türkiye, Mısır, Katar ve İsrail’le birlikte Gazze’de ateşkes için yeni bir girişimde bulunacak” dedi. 

Uzmanlara göre Biden, 20 Ocak’tan önce, ABD Başkanı seçilen Donald Trump yemin etmeden Orta Doğu’daki savaşları özellikle sonuçlandırmak istiyor.

Biden’ın bu savaşları Trump’tan önce bitirmesi, 4 yıl sonra olacak seçimlerde bir Demokrat adayın kazanma şansını artırırken Biden’ın da Başkanlık mirasını pekiştirecek.

‘HER YOLU DENEYECEĞİZ’

Geçtiğimiz günlerde Hamas Siyasi Büro hedefi, Katar’ın İsrail ve Hamas arasındaki arabuluculuğunu sonlandırmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle Ankara’da bir araya gelmişti. Heyetler, olası ateşkesi ve esir takasını konuşmuştu.

Bu olaydan kısa bir süre sonra ABD, Türkiye’nin Hamas’ı ağırlamasına tepki göstermiş ve bu harekete karşı Türkiye’yi açıkça uyarmıştı.

Şimdi ise Biden, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanmasına yönelik arabuluculuk çabalarının bir parçası olarak ilk kez Türkiye’den bahsetti.

AA’ya konuşan isimsiz bir ABD yetkilisi, Türkiye’nin rolü ve bir arabulucu rolü hakkındaki sorular üzerine, “Şu anda Türkiye’de zaman geçiren belirli kişiler ve taraflar var ve bu nedenle Türkiye de arabulucu olarak eklendi” dedi.

Ancak yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu, Türkiye’nin bir aracı ya da müzakereci olduğu anlamına gelmiyor. Bu açıklamanın sebebi bir ateşkes için her yolu deneyeceğimizi vurgulamak içindi” ifadelerini kullandı.

HAMAS AÇIKLAMA YAPTI

Hamas siyasi büro yetkilisi, gelecek ateşkes görüşmeleriyle ilgili Fransız AFP haber ajansına konuştu.

Yetkili, “İsrail ve Hizbullah arasındaki ateşkesin ardından Gazze’de bir anlaşmaya hazırız. Hareket, Mısır, Katar ve Türkiye’deki arabuluculara İsrail’in taahhüdüne bağlı olarak ateşkes ve esir değişimi anlaşmasına hazır olduğunu bildirmiştir” dedi

Yetkili, “Ancak İsrail bir yandan soykırım eylemlerini sürdürürken diğer yandan da bir anlaşmaya varılmasını engellemekte ve bundan kaçınmaktadır.” diye ekledi.

ATEŞKES MÜMKÜN MÜ?

Türkiye’nin, ABD ve Katar eşliğinde yapacağı arabuluculuğun ne kadar etkili olacağı tartışma konusu. İsrail koaliyon hükümetinin sağcı üyeleri, yeni bir ateşkes anlaşmasını büyük bir zayıflık olarak görebilir ve bu sebeple Gazze’de bir ateşkes mümkün olmayabilir. 

Netanyahu, Hamas’ın elinde tuttuğu esirlere ulaşmak için askeri operasyonların yanında, esir başına 5 milyon dolar ödül teklif etmeye başlamıştı. Bu hamle, askeri eylemlerin yeterli olmadığını ve Gazze’de yaratılan insani durumun sadece uluslararası kamuoyunun tepkisini çektiğini ortaya koydu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant için çıkardığı tutuklama emri de, İsrail’in ateşkes ilan etmesi için yapılan siyasi baskıların başında geliyor.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, bu kararın uygulanmasının zor olduğunu belirtmiş ve bunun “siyasi bir mesaj olduğunu” dile getirmişti. Yine de bu karar, İsrail üzerinde bir baskı oluşturmakta.

Görüşmelerin seviyesi ve başarısı, gelecek günlerde belli olacak.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir