Uydu bağlantısı anlamında Elon Musk’ın Starlink çözümü dünya çapında tercih edilen bir seçenekken yakında Avrupa Birliği (AB) yeni bir Starlink rakibi ortaya çıkarabilir. AB, 2030 yılına kadar 290 IRIS² uydusu yapmak için SpaceRISE konsorsiyumuyla bir sözleşme imzaladı. 10,6 milyar avroluk anlaşma, AB’nin Starlink’e yerel bir rakip konuşlandırmasına olanak tanıyor. Girişim, AB üye devletleri ve hükümet yetkililerinin yanı sıra özel şirketlere ve Avrupa vatandaşlarına güvenli uydu bağlantısı sağlamayı amaçlıyor.
AB’nin Starlink rakibi orta ve alçak Dünya yörüngesinde faaliyet gösterecek. Ek olarak, üç büyük Avrupa uydu ağı operatörü olan SES SA, Eutelsat SA ve Hispasat S.A tarafından yönetiliyor. Airbus Defence, Deutsche Telekom ve Orange gibi firmalar da 12 yıllık imtiyaz sözleşmesinin diğer önemli ortakları.
Avrupa’nın IRIS² uydu ağı, alçak Dünya yörüngesinde 264 uzay aracından ve orta Dünya yörüngesinde 18 uzay aracından oluşuyor. Kapasitesinin çoğu işletmeler ve haneler için ticari geniş bant hizmetlerine gidiyor ve geri kalanı ise hükümet kuruluşlarına veriliyor.
IRIS² girişiminde kilit bir oyuncu olan Avrupa Uzay Ajansı (ESA), IRIS²’nin ilk fırlatılışının 2029 için planlandığını ve bunun “takımyıldızının güvenli ve hızlı bir şekilde iletişim kurmasını ve binlerce uyduya ihtiyaç duymadan sürekli olarak bağlı kalmasını sağlayacağını” belirtiyor.
Bakalım AB’nin bu projesi hız ve kapsama alanı anlamında Starlink’e rakip olabilecek mi?