Avrupa’nın en zehirli yiyeceği seçildi: Türkiye’de üretiliyor, sofralarımıza giriyor

Avrupa Birliği (AB), sınırlarda tespit edilen sakıncalı ürünlerin yer aldığı RASFF listesinde güncellemelere giderken, Türkiye’den gönderilen sebze ve meyvelerde yer alan zehirli kalıntılar kamuoyunda tartışmaya neden olmaya devam ediyor. 

Sınırda geri çevrilen ürünlerin Türkiye’de dolaşıma sokulacağına yönelik iddialar paniğe yol açarken, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda söz konusu ürünlerin imha edildiğine yer verilmişti. 

EN ZEHİRLİ ÜRÜNLER TÜRKİYE’DEN GÖNDERİLEN KURU İNCİRLER

Bu gelişmelerin ardından korkutan bir uyarı da, İtalya’nın en büyük tarım ve çiftçi organizasyonu olan Coldiretti tarafından yapıldı. En tehlikeli tarım ürünlerini paylaşan ve bir kara liste oluşturan Coldiretti, bir numaraya Türkiye’den gönderilen kuru incirleri yerleştirdi. 

Yapılan uyarıda, Türkiye’den temin edilen kuru incirlerde yoğun miktarda aflatoksin olduğuna dikkat çekildi. 

AFLATOKSİN NEDİR?

Yüksek doza maruz kalma nedeniyle HCC tipi Karaciğer kanseri yapabilir. Hiçbir canlı türünün bu zehre direnci yoktur; ama insanda ani zehirlenmeler nadirdir. Uzun vadede zehre maruz kalmak ani zehirlenmeye göre daha iyi tabloya sahiptir. Zehirli bu madde gen yapısını değiştirebilir ve akciğer kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine yol açabilir. 

ZEHİRLİ ÜRÜN GÖNDEREN İŞLETMEYE CEZA KESİLİYOR

Bakanlığın aktardığı bilgilere göre, pestisit kalıntısının tespitine yönelik hasat öncesi üretim alanlarında, hasat sonrasında hal giriş noktalarında, paketleme tesislerinde, toptan ve perakende satış noktalarında denetimler yapılıyor, ihracata konu ürünler için de ihracat öncesi pestisit denetimleri sürdürülüyor.

Pestisit kalıntısı için alınan numunelerin analizi, cihazın tespit edebildiği toplam aktiflerin numunede aranmasıyla gerçekleştiriliyor. Bir numunede 400-800 arasında etken madde analizi yapılarak kalıntı aranıyor. Analizlerin ardından mevzuata uygun olmayan düzeyde pestisit kalıntısı tespiti ya da tavsiye dışı kullanım belirlenmesi halinde üretici ve gıda işletmecilerine idari yaptırım uygulanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir