Bağışıklığı güçlendiren reçeteler
Vitamin, mineral ve sağlıklı yağlarla zenginleştirilmiş bir beslenme tarzı, vücudun savunma mekanizmalarını destekler ve hastalıklara karşı direnç sağlar.
“Özellikle C vitamini, D vitamini, Omega-3 yağ asitleri ve çinko gibi besin öğeleri, daha dinç ve sağlıklı kalmaya yardımcı olur” diyen Diyetisyen Büşra Deniz Kizir, kış hastalıklarına karşı sağlıklı beslenme reçeteleri verdi…
Büşra Deniz Kizir
Vitamin ve mineralleri bu besinlerden alın
Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enerji seviyelerini artırmak için D vitamini, C vitamini, Omega-3 yağ asitleri, çinko, A vitamini, B12 vitamini, magnezyum, demir ve E vitamini büyük önem taşır.
D vitamini, süt ve süt ürünlerinden. somon ve yumurta sarısı gibi besinlerden kısmen alınabilir. C vitamini, portakal, greyfurt, kuşburnu, limon ve kivi gibi gıdalarla takviye edilebilir.
Omega-3 yağ asitleri, soğuk sıkım zeytinyağı, somon ve ceviz gibi kaynaklardan elde edilebilir. Kabak çekirdeği ve deniz ürünleri en iyi çinko kaynaklarıdır. A vitamini de lahana, ıspanak, brokoli, yumurta, havuç ve tatlı patates gibi besinlerde bulunur.
Kış mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden kereviz, C vitamini bakımından zengin bir meyve olan portakal ile pişirildiğinde, hem lezzeti hem de besin değeri artar. Bu birleşim, bağışıklık sistemine destek sağlayan C vitamini katkısıyla sağlıklı ve ferah bir aroma sunarak sofraları zenginleştirir.
Mevsim dışı sebze ve meyvelerden uzak durun
Kış mevsiminde bağışıklık sistemini destekleyen sebzeler karnabahar, brokoli, kırmızı pancar, kereviz, Brüksel lahanası, havuç, ıspanak, pazı, pırasa ve tatlı kabaktır.
Bu sebzeler, yüksek C vitamini, antioksidanlar ve lif içerikleri sayesinde vücudu hastalıklara karşı korur, kemik sağlığını destekler ve cildin genç görünümüne katkıda bulunur.
Mevsim dışı domates, salatalık, patlıcan, kabak gibi gıdalar ise besleyici değerleri olmadığı gibi yoğun şekilde maruz kaldıkları hormon ve tarım ilacı gibi kimyasallarla sağlığa zarar verir.
Sebzeleri buharda pişirin
Sebzeler, buharda pişirildiğinde doğal vitamin ve minerallerini korurken lezzetlerini ve dokularını en iyi şekilde ortaya çıkarır.
Tencerenin kapağı kapalı tutulduğunda, buharda pişirme yöntemi sebzelerin canlı renklerini ve taze dokularını muhafaza eder. Brokoli ve Brüksel lahanası için ideal buharda pişirme süresi 5-7 dakika iken, kereviz için bu süre 8-10 dakikadır.
Çorbaların malzemesini zenginleştirin
Bazımalzemeler kış çorbalarının faydalarını artırır. Kemik suyu çorbanın besleyiciliğini artırarak, bağışıklığa güç katar.
Çorbaya eklenen maydanoz, yüksek C vitamini ile bağışıklığı güçlendirir ve detoks etkisi gösterir.
Çorbalara eklenen sarımsak, antibakteriyel özellikleriyle sindirimi destekler. Sirke, mide asiditesini dengeleyip sindirimi kolaylaştırır ve metabolizmayı hızlandırır.
Pul biber, vücut ısısını artırarak soğuk algınlığına karşı korur.
Hoşaflara baharat ekleyin
Kışmeyveleriyle hazırlanan hoşaflar, besleyici özellikleriyle öne çıkar. Portakal kabuğu rendesi, kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzümle yapılan hoşaf, zengin bir C vitamini kaynağıdır.
Kuru kayısı ve kuru üzümle hazırlanan hoşaflar ise kayısının potasyum içeriği ve üzümün demir ile lif açısından zengin olması sayesinde oldukça sağlıklıdır.
Tarçın, karanfil ve zencefil gibi baharatlar da hoşafa hem lezzet hem de sağlık katar; sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır ve diyabet hastaları için kan şekeri dengelemede destekleyici bir seçenek sunar.
Ev yapımı yoğurdu kakao ve kinoa ile tüketin
Ev yapımı yoğurt; muz, kakao ve kinoa ile hazırlanan karışım, sindirim sağlığını destekleyerek probiyotiklerle vücudu güçlendirir. Kakao, yüksek antioksidan içeriğiyle bağışıklığı artırır, ruh halini iyileştirir ve metabolizmayı hızlandırır. Kinoa ise protein kaynağı olarak sindirimi düzenler ve vücuda gerekli aminoasitleri sağlar.
Bu karışım, kış aylarında bağışıklığı güçlendirir, enerji verir.
Balığı rengarenk salatalarla yiyin
Balıktüketimi, içerdiği Omega-3 yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp sağlığını destekler ve soğuk hava koşullarına karşı vücudu korur.
Somon, hamsi, lüfer ve kefal gibi balıklar, roka, nar ve avokado gibi besleyici sebzelerle hazırlanan salatalar eşliğinde haftada en az iki kez tüketilmeli.