Bakan Kacır: İstihdamı Koruma Programı Yolda

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Ekonomi programımızın istihdam yoğun sektörlerde olası zorlayıcı etkisini en aza indirecek yeni projeler, gündemimizin en üst sıralarında yer alıyor. 1 milyon 200 binden fazla çalışanı istihdam eden konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde üretim ve istihdamı korumak üzere ‘İstihdamı Koruma Programı’nı yakın zamanda devreye alacağız” dedi.

Bakan Kacır, Ankara’daki bir otelde düzenlenen ‘Anadolu Organize Sanayi Bölgeleri İstişare Toplantısı’na katıldı. Toplantıda ayrıca Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü ve çok sayıda sektör temsilcisi yer aldı. Bakan Kacır, dünyada salgınlar, çatışmalar ve krizler nedeniyle dengelerin değiştiğini, küresel düzenin yeniden şekillendiği bir dönemden geçildiğini belirterek, “Bu süreçte, liberal uluslararası ticaret politikaları adım adım terk ediliyor. Yerini ticarette korumacılık, dostlardan ve müttefiklerden tedarik alıyor. Özellikle teknolojinin en uç ve yenilikçi sahalarında adeta büyük bir yarışın hatta savaşın seyrettiğini söylememiz yanlış olmayacaktır. Mevcut tabloda ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkacak yegane reçete; özgün, yenilikçi ve rekabetçi üretimdir. Ülkemizin kritik teknolojileri milli olarak geliştirebilmesidir; Milli Teknoloji Hamlesidir. Son 22 yılda sahip olduğumuz siyasi ve ekonomik istikrar, Ar-Ge’yi ve katma değerli üretimi önceleyen bakış açısı; Milli Teknoloji Hamlemizin öncüsü büyük başarıları mümkün kıldı” dedi.

‘OSB’Sİ OLMAYAN İLİMİZ KALMADI’

Bakan Kacır, Türkiye’yi yüksek teknolojide devler ligine taşımak adına milli seferberlik ruhuyla hareket ettiklerini söyledi. Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) sayısını 191’den 366’ya yükselttiklerini vurgulayan Kacır, “OSB’si olmayan ilimiz kalmadı. 2002 yılında OSB’lerdeki üretimdeki parsel sayısı 11 bin civarında iken bugün 59 bine ulaştı. Göreve geldiğimizde; sanayicilerimizin uygun maliyetli planlı sanayi alanlarına erişimini sağlamayı öncelikli hedefimiz olarak belirlemiştik. Geçtiğimiz yıl eylül ayında OSB yönetmeliğinde reform niteliğindeki değişiklikler gerçekleştirdik. Kural bazlı, şeffaf bir yönetişim modeli oluşturduk. Artık her ayın ilk pazartesi günü, tüm OSB’lerimizde bulunan boş sanayi alanlarını yatırımcıların tahsis başvuruları için çevrim içi platformda erişime açıyoruz. Yeni kurulan OSB’lerimizde ise hızlı kamulaştırma ve altyapı inşası için ihtiyaç duyulan kaynağı oluşturmak üzere ön tahsis uygulamasını da aynı kurallar çerçevesinde yürütüyoruz” diye konuştu.

‘EN BÜYÜK İHTİYAÇLARDAN BİRİ, NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI’

Sanayi alanlarının büyüklüğünü 2 katına çıkarmayı önemli ve öncelikli bir hedef olarak gördüklerinin altını çizen Kacır, “Bu anlamda plan ve stratejilerimize yön verecek Ulusal Sanayi Alanları Master Planı’nı ilgili bakanlıklarımızla iş birliği içinde hazırlıyoruz. Ekonomi programımızın istihdam yoğun sektörlerde olası zorlayıcı etkisini en aza indirecek yeni projeler, gündemimizin en üst sıralarında yer alıyor. 1 milyon 200 binden fazla çalışanı istihdam eden konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde üretim ve istihdamı korumak üzere ‘İstihdamı Koruma Programı’nı yakın zamanda devreye alacağız. Biliyorum ki sanayimizin en büyük ihtiyaçlarından biri, nitelikli insan kaynağı. Bunu aşmanın başlıca yolu, yetkinlik temelli eğitim yaklaşımı. Bunun için mesleki eğitimden üniversitelere pek çok alanda programlar başlattık. OSB’ler bünyesindeki meslek liseleri ve meslek yüksekokullarıyla Sektör Kampüste, 42 Yazılım Okulları, Milli Teknoloji Akademisi Uzmanlık Programı gibi projelerle öncü adımlar attık” dedi.

Bakan Kacır’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir