Bakan Mehmet Şimşek, bir sigara paketi üzerinden ekonomi dersi verdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gençlere ilham vermek ve onların geleceğe iz bırakacak adımlarını desteklemek amacıyla düzenlenen Halkbank Gençİz Gençlik Zirvesi’ne katıldı. Bakan Şimşek, konuşmasında, etkinliğin gençler için önemine işaret ederek, finansal okuryazarlığın önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Okuryazarlığın her alanda önemli olduğuna dikkati çeken Şimşek, finansal okuryazarlığın ise bireysel yatırımcıların finansal enstrümanlara olan ilgisinin geçmişe göre daha da artması nedeniyle çok daha önemli hale geldiğini söyledi.

‘22.1 MİLYON KRİPTO HESABI VAR, EN ÇOK İLGİ EN RİSKLİ ALANA’

Risk ve getiri arasındaki ilişkiden bahseden Şimşek, “Türkiye’de bireysel yatırımcılara ne tür enstrümanlara ilgi gösteriyorlar diye baktığımız zaman, aynı kişinin birden fazla hesabı da olabilir ama 22.1 milyon kripto hesabı var. Demek ki en çok ilgi, en riskli alana” ifadelerini kullandı. Borsada en azından hisseler gibi somut ürünler olduğunu dile getiren Şimşek, kriptoda bu durumun geçerli olmadığını, yapay zekanın ürettiği ürünlerin olduğunu anlattı.

Bakan Şimşek, dünyada ve Türkiye’de finansal okuryazarlık oranlarına dikkati çekerek, Türkiye’de finansal okuryazarlığın artırılması için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başta olmak üzere çok sayıda kurumun oldukça önemli çalışmaları olduğuna işaret etti.

‘KÜÇÜK BİRİKİMLERİN ETKİSİ ÇOK BÜYÜK OLABİLİR’

Küçük yatırımların bireyler için getirileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arkadaşlara bir sigara paketinin Türkiye’de ortalama fiyatı nedir diye sordum, 75.24 TL imiş. Günlük bir paket sigara içiyorsanız, yıllık size maliyeti 27 bin 375 TL. Bunu içmeyip sadece 1 yıl içmeyip 5 yıllığına bugünkü getiriler üzerine örneğin Halkbank’a koyarsanız, 147 bin TL getirirsiniz. Bu sadece 1 yıl. Küçük birikimlerin etkisi çok büyük olabilir.”

‘FİNANSAL OKURYAZARLIĞIMIZ MAALESEF DÜŞÜK’

“Finansal okuryazarlık çok değerli. Mutlaka hepimizin finansal okuryazar olmamızda fayda var. Dünya ülkelerinde insanlara finansal okuryazarlıkla ilgili çok basit 4 soru sorulmuş, bu dört sorunun içinde doğru cevap verenlerin oranı Türkiye’de yüzde 24, dünyada da yüzde 33, dünyaya göre bizim finansal okuryazarlığımız maalesef düşük. Bu yüzden SPK ile vatandaşlarımızı finansal okuryazar yapmak için bir eğitim seferberliğine girdik.”

SPK sitesinde bu alanda bulunan eğitimler hakkında bilgi veren Şimşek, gençlere hem finansal okuryazarlığı öğrenmeleri hem de birikim yapmalarını özendirmek adına tavsiyelerde bulundu.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir