Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “İmar hakkı aktarımı” düzenlemesinin detaylarını paylaştı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun’da yer alan “ima hakkı aktarımı” düzenlemesinden kimler yararlanacak?
Düzenlemenin detaylarına dair şu bilgiler paylaşıldı:
HANGİ ARSALARI KAPSIYOR?
İmar planları içinde 2019 yılı öncesinde (okul, hastane, belediye hizmet alanı, resmi kurum alanı gibi) kamu hizmet alanlarına ayrılan ancak uzun yıllar vatandaş mülkiyetlerindeki kamulaştırılamamış parselleri kapsar.
BU DÜZENLEMEDEN VATANDAŞ NE KAZANACAK?
Vatandaşlara parsellerinin tamamının ya da bir kısmının kamu hizmet alanları içinde kalması sebebiyle, yapılaşma hakkının verilememesinden kaynaklanan hukuki anlaşmazlıkları giderilecek, mağduriyetlerinin önüne geçilecek.
VATANDAŞIN MÜLKİYETİ YER Mİ DEĞİŞTİRECEK?
Vatandaşın mülkiyetine el konması söz konusu değil aksine imar hakkı aktarımı ile vatandaşların kullanamadığı parseline/ hissesine karşılık gelen imar haklarının imar planı kararı ile belirlenen başka bir alanda kullanılması sağlanacak. Böylece bir taraftan vatandaş imar hakkına kavuşurken bir taraftan da kamuya yeni hizmet alanları kazandırılacak. Yapılacak tüm işlemler kamu ve toplum yararına yürütülecek.
Kamu kurumları ve yerel yönetimler ile vatandaşların arasındaki hukuki anlaşmazlıklar bu sayede her iki tarafa da mali yük getirmeden çözülebilecek.
HAK AKTARIMI NASIL YAPILACAK?
Vatandaşların verilemeyen imar haklarının değeri tespit edilecek, bu değere karşılık gelen hakları, imar planı kararıyla belirlenen alanlara aktarılacak.
BEDEL TESPİTİ NASIL OLACAK?
Tüm işlemler Kamulaştırma Kanunu’na göre Sermaye Piyasası Kurulu’nca lisans almış bağımsız değerleme kuruluşlarınca gayrimenkul değerleme esasları doğrultusunda tesis edilecek. Vatandaş asla mağdur edilmeyecek İmar Hakkı Aktarımı iş ve işlem süreçleri yetki alanları dahilinde imar planı onaylamaya yetkili Bakanlık ve Yerel Yönetimler tarafından yürütülecek.”