Tarım ve Orman Bakanlığı, milyonlarca vatandaşın sağlığını tehlikeye atan gıdaları ifşa ederken, Ticaret Bakanlığı da Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nde güncellemeye gitmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde bir çamaşır suyu ve oyuncak markasında bulunan sağlığa zararlı ürünlerin ardından son paylaşımda, mavi renkli bir erkek gömleğinde kanserojen madde bulundu.
TOPLATMA KARARI VERİLDİ
Caizen markasına ait mavi renkli erkek gömleği için ‘limitin üzerinde kurşun barındırıyor’ uyarısında bulunan Bakanlık, söz konusu ürünün piyasaya arzının yasaklandığını ve hakkında toplatma kararı verildiğini açıkladı.
Ürünün kimyasal riskler taşıdığını duyuran bakanlık kararın “7223 Sayılı Kanun, Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni Ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik” doğrultusunda alındığını belirtildi.
LİSTEDE HANGİ ÜRÜNLER VAR
Bakanığın yayınladığı listede son zamanlarda temizlik malzemeleriden okul çantasına bir çok ürün bulunuyor.
Okul çantası: Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni Ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik Kapsamında Yapılan Ekoloji Testlerinden “Kadmıum (En1122:2001)” Den “Kalır” Sonuç Almıştır.
Kalem kutu: Toplam Kadmiyum Miktarı Limit Değer Üzerinde Tespit Edilmiştir
Çamaşır suyu: Üründe Dokunsal Uyarı Ve Çocuk Emniyetli Kapatma Düzeneğinin Bulunmaması
Trabzonspor’a ait çocuk sweatshirt: Boyun Alanında Serbest Uçlu 16 Cm Uzunluğunda Büzme İpi Kullanılmıştır.
Fosforlu kalem: Küçük Parçadan Boğulma
Peluş oyuncak: Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği Kısım1- Mekanik Ve Fiziksel Özellikler Bakımından Kalır Olarak Değerlendirilmiştir.
Oyuncak top: Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği-Bölüm 1:Fiziksel Ve Mekanik Özellikler Kısım 5.1 , Kısım 7 Ve Kimyasalların Kaydı,Değerlendirilmesi,İzni Ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik Fitalat ” Dan Kalır Sonuç Almıştır.
Çocuk sweetshirt: Kordon Gerekliliklerinden, Ve Kurşun Miktarından “Kalır” Sonuç Almıştır.
Bebek elbisesi: Küçük Parça
AĞIR METALLER MİLYONLARI TEHDİT EDİYOR
Her yıl dünya genelinde bir milyondan fazla insanı etkileyen ağır metaller, endüstriyel üretim, kirli hava, toprak, içme suyu ve yer altı su kaynaklarında birikerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yakıt, mühimmat, boya, kauçuk imalatı, endüstriyel eritme, madencilik, tarım ve yarı iletken üretimi gibi sektörlerde çalışanlar veya bu alanlara yakın bölgelerde yaşayanlar, ağır metal toksisitesi açısından büyük risk altında.
Uzmanlar, özellikle büyüme çağındaki bebekler ve çocukların yanı sıra bağışıklığı baskılanmış bireylerin, karaciğer fonksiyonu bozulmuş olanların ve düşük antioksidan seviyesine sahip kişilerin daha savunmasız olduğunu belirtiyor. Ağır metal maruziyeti, hafıza kaybı, Alzheimer, Parkinson, kanser türleri, osteoporoz, böbrek ve karaciğer yetmezliği ile kısırlık gibi ciddi hastalıkların gelişimine zemin hazırlayabiliyor.
Sağlık uzmanları, risk altındaki bireylerin kan ve idrar testleriyle ağır metal düzeylerini ölçtürmelerini öneriyor. Erken teşhisle birlikte uygun tedavi yöntemleri sayesinde ağır metal toksisitesinin kontrol altına alınabileceği vurgulanıyor. Toplum sağlığını tehdit eden bu sorunun önüne geçilmesi için çevresel kirlenmeyle mücadele ve farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiği ifade ediliyor.