Araştırmada, zebrafish (Danio rerio) yumurtaları incelendi ve embriyonun “tirotropin salgılatıcı hormon” (Trh) adı verilen bir hormonu salmasının, yumurta duvarını çözmek için gerekli enzimleri üretmede kritik olduğu keşfedildi. Trh, yumurta içindeki bir sinir devresi aracılığıyla hatching (yumurtadan çıkma) bezine gönderiliyor ve bu süreç embriyonun yumurtadan çıkma kararını verdiği dönemde aktif hale geliyor.
DOĞRU ZAMANLAMA HAYATTA KALMA ŞANSI DEMEK
Araştırmacılar, “Hatching, yumurtayla üreyen türlerin yaşam tarihindeki kritik bir olaydır. Yumurtadan çıkma kararı genellikle hayatta kalma şansını artıran elverişli koşullarla dikkatlice zamanlanır,” açıklamasında bulundu.
Örneğin, zebrafish genellikle gündüz ışığını beklerken, palyaço balıkları ve pisi balıkları karanlık saatlerde çıkmayı tercih ediyor. Kaliforniya grunion balıkları ise deniz dalgalarının kendilerini sürüklemesini bekliyor.
20 MİLYON YILLIK EVRİMSEL YOLCULUK
Araştırma, zebrafish ile akraba olmayan bir tür olan medaka (Oryzias latipes) balığını da inceledi. Zebrafish ve medaka’nın evrimsel yolları yaklaşık 200 milyon yıl önce ayrılmasına rağmen, her iki türde de Trh hormonunun benzer bir şekilde yumurtadan çıkma sürecini tetiklediği tespit edildi.
Science Alert’te yer alan makaleye göre; Medaka ve zebrafish arasında yumurtadan çıkma bezlerinin yapısı, enzim türleri ve embriyo dönemleri farklı olmasına rağmen, Trh devresinin geçici bir şekilde oluştuğu gözlemlendi. Bu devre, yumurtadan çıktıktan sonra kayboluyor.
TRH HORMONU VE İNSANLAR
İnsanlarda Trh, kalp atışı ve metabolizma gibi temel biyolojik süreçleri kontrol ediyor. Bu hormonun balıklarda tamamen farklı bir rol üstlenmesi, evrimsel çeşitliliğin bir başka çarpıcı örneği olarak değerlendiriliyor.