Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, tüketiciler için mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemelerdeki banka ve finans kurumları aracılığıyla ödeme zorunluluğu limitini artırdı. 7 bin lira olan zorunlu alt sınır, 30 bin liraya çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan düzenleme, yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeye göre, tüketiciler 30 bin liranın üzerindeki mal veya hizmet alımlarına ait ödemeleri, banka ve finans kuruluşları aracılığıyla yapmak zorunda olacak. Daha önce bu sınır 7 bin lira olarak uygulanıyordu.
BELGELEME ZORUNLULUĞUNDA DEĞİŞİKLİKLER
Tebliğde, düzenlenecek belgelerdeki detaylar da yeniden düzenlendi. Özellikle yabancılar ve Türkiye’de ikamet etmeyen gerçek kişilere yönelik işlemlerle ilgili şartlar değiştirildi.
Buna göre, yabancıların ve Türkiye ikameti olmayan kişilerin işlemlerinde, tahsilat ve ödemelerin aracı finans kurumları üzerinden yapılması zorunluluğu devam ederken, faturaların ekine pasaport sureti ekleme şartı kaldırıldı. Sadece pasaport numarasının yazılması yeterli olacak.
TAHSİLAT ŞARTLARI DA DEĞİŞTİ
Tahsil edilen tutarların, tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlara yatırılması zorunluluğu da artık aranmayacak. Yeni düzenlemeler, hem işletmeler hem de bireyler için işlemlerin daha kolay bir şekilde yapılmasını hedefliyor.