AKP’li Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay raporunda çok sayıda ihlal yer aldı. Sokak hayvanlarına dair ihlallere yer verilen bulgularda, ilgili yasayla “Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyelerin, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurmasının gerekliliği” hatırlatıldı.
KISIRLAŞTIRMA, TEDAVİ VE BAKIM HİZMETLERİNDE AKSAKLIK
Bu kapsamda büyükşehir belediyesinin 2022 yılında geçici bir hayvan bakımevi açtığı ifade edildi ancak ilçe belediyelerinin yarısından fazlasında hayvan bakımevi bulunmadığı için büyükşehir belediyesinde bulunan geçici hayvan bakımevinde yoğunluk oluştuğu, kısırlaştırma, tedavi ve bakım gibi hizmetlerde aksamalar olduğu vurgulandı. Hayvanların kaldığı kafeslerin fiziki şartlarının da yetersiz olduğu belirtildi.
Belediyelerin yetersizliği nedeniyle sokakta bulunan köpeklere ilişkin gelen şikayetlerle toplanan köpeklerin yerleştirileceği bir alan bulunamadığı ifade edilirken raporda, “İl içi ve il dışı toplama ekiplerinin küpeli veya küpesiz toplanan köpekleri yasak olmasına rağmen zaman zaman bölge dışı ormanlık alanlar ile yerleşim yerleri içi veya dışına kontrolsüz bir şekilde bırakarak bu sorunun daha çok büyümesine sebep olduğu görülmektedir” ifadelerine yer verildi.
‘ODAYLA YAPILAN ANLAŞMA YETERLİ DEĞİL’
Söz konusu raporda, büyükşehir belediyesiyle Sakarya Veteriner Hekimler Odası’nın, 2023 yılının başında bütün ilçeleri kapsayan kısırlaştırılma, işaretleme, rehabilitasyon ve bakım kapsamında tüm ilçeler bazında bir protokol imzaladığı iletilirken buna karşılık ilçelerin bu protokol kapsamındaki kısırlaştırma faaliyetlerinin çok düşük düzeyde kaldığı iletildi.
Sayıştay raporunda, “Aşılama ve kısırlaştırma faaliyetlerinin il genelinde yetersizliğine, bazı ilçe belediyelerinde veteriner hekim biriminin olmamasına, ekipman ve personel eksikliğine, tehlike arz eden köpeklerin kimliklendirme ve kayıt altına alınmalarındaki yetersizliklere, hayvanların toplanması esnasında kamu vicdanını rahatsız edecek şekilde işlem yapıldığına” dikkat çekildi.
İL HAYVANLARI KORUMA KURULU YALNIZCA 2 KERE TOPLANMIŞ
Tüm bu eksikliklere ve ihmallere karşın yılda en az 4 kere toplanması gereken Sakarya İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun 2022 ve 2023 yıllarında yalnızca iki kere toplandığına işaret edilirken “Kurulca alınan kararların uygulanmasında da kontrol ve denetim zafiyetleri olduğu anlaşılmaktadır. Burada alınan kararlara rağmen özellikle ilçe belediyelerinin uygulamadan kaynaklı sorunları devam etmekte ve herhangi bir düzelme olmadığı görülmektedir” ifadeleri kaydedildi.
Bulgudaki ihlal ve eksikliklerin insan yaşamını tehdit edeceği ifade edilirken “Büyükşehir Belediyesi bu alandaki sorumluluklarının gereği olarak ilçe belediyeleri ile koordinasyonu sağlamalı ve sürekli görüşmeler yapılarak aksaklıkların tespiti ve giderilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.