Benlerimiz bize ne söylüyor? Vücuttaki ben sayısı önemli bir kriter. Renk ve şekil değiştiriyorsa dikkat…

Benler genellikle genetik yapımızla ilişkili olup cilt sağlığımız hakkında bilgi verebilir. Kahverengi benler, melanosit adı verilen hücreler içerir ve bu hücrelerin dağılımı incelenerek sağlık durumu değerlendirilir. Öte yandan, et benleri insülin direnci, şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

KAHVERENGİ BENLER MUTLAKA TAKİP EDİLMELİ

Vücudumuzdaki hangi benler zararsız, hangileri tehlikeli?

Renksiz ve et beni şeklindeki benlerin genellikle zararsız olduğunu ancak kahverengi benlerin, melanosit hücreleri içerdiği için düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini önemle vurgulayan Dr. Zahide Eriş Zorlu; şekil, renk ve büyüklük değişiklikleri olan benlerin, tehlikeli olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Hangi benler için mutlaka uzman hekime gitmeliyiz?

Eğer bir ben:

• Hızla büyüyorsa,

• Şekil değişikliği gösteriyorsa,

• Birden fazla renk taşıyorsa,

• Asimetrik bir yapıya sahipse bir dermatoloji uzmanı tarafından incelenmelidir.

Ağda yaparken, tıraş olurken ya da kaşırken yanlışlıkla kopan benler için doktora gitmeli miyiz?

Dr. Zahide Eriş Zorlu, kopan bir benin mutlaka bir doktora gösterilmesi gerektiğini, kopma sonrası değerlendirmenin, benin zararsız mı yoksa riskli mi olduğunu anlamak için önemli kriter olduğunu dile getirdi.

Renk değişiklikleri ve benin birden fazla renk taşıması ne anlama gelir?

Bir ben birden fazla renk taşıyorsa (örneğin koyu kahverengi, siyah, mavi veya damarsal yapı görünümünde), bu durum melanosit hücrelerinin farklılaşmış olabileceğini gösterir. Dr. Zahide Eriş Zorlu, renk değişikliklerinin potansiyel olarak kötü huylu bir dönüşümün işareti olabileceği konusunda uyardı.

Benin boyutundaki hızlı büyüme veya asimetri her zaman endişe verici midir?

“Bir benin hızlı büyümesi ve asimetrik hale gelmesi endişe verici olabilir.” diyen Zorlu, bu tür durumlarda vakit kaybetmeden dermatoloji uzmanına başvurmak gerektiğinin altını çizdi.

Ailesel yatkınlık ve genetik benlerin zararlı olma potansiyelini nasıl etkiler?

Bu sorumuza Dr. Zahide Eriş Zorlu şöyle yanıt verdi:

“Ailesel yatkınlık ve genetik faktörler, benlerin değerlendirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle “displastik nevüs” adı verilen genetik benler, melanom gibi cilt kanserleri açısından risk oluşturabilir. Aile geçmişinde melanom öyküsü bulunan bireylerin çocukluk çağından itibaren düzenli ben kontrolleri yaptırması önerilir.”

Güneş maruziyeti ve cilt kanseri riskine karşı benlerin korunması için alınması gereken önlemler nelerdir?

Güneş ışınlarının cilt hücrelerinin DNA’sına zarar vererek cilt kanseri riskini artırabileceğini belşrten Zorlu, güneş koruyucu krem kullanmanın ve güneşten korunmanın, özellikle riskli benleri olan kişiler için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Vücutta bulunan ben sayısı da bir kriter mi? 10-30 arası normal, 30 üstü varsa dikkat gibi bir bilgi var mı?

Vücuttaki ben sayısının önemli bir kriter olduğunu belirten Zorlu, 10-30 arası benin normal kabul edilirken, 30’un üzerindeki ben sayısının özellikle displastik benler için cilt kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Et benleri, insülin direnci ve şeker hastalığı gibi durumların habercisi olarak da çıkabilir mi?

Et benleri, insülin direnci, kilo alma ve şeker hastalığı gibi durumlarla ilişkilendirilebilir. Zorlu, bu nedenle bu tür benlerin varlığında altta yatan sağlık sorunlarının da değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Benlerin aldırılması için en sağlıklı yöntem nedir? Uzman buna neye göre karar verir?

Benlerin alınması için en sağlıklı yönteme dermatoloji uzmanının karar vereceğini, eğer ben kansere yatkınsa veya displastik bir yapıdaysa, cerrahi olarak çıkarılıp patolojik incelemeye gönderileceğini belirten Dr. Zahide Eriş Zorlu, et benlerinin ise lazerle alınabileceğini ancak, lazer işlemlerinin hastane ve doktor kliniği dışındaki yerlerde yapılmasının tehlikeli olabileceğini, özellikle melanosit hücresi içeren benler için riskli olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir