Berlin’in Filistin sansürü! ‘Filmler birleştirir, nefret ayırır’
MÜJDE IŞIL- 74.Berlin Film Festivali ödülleriyle konuşulduğu kadar bu sene protestoları ve sosyal medya paylaşımlarıyla da gündem oldu. ‘Sanat politiktir’ söylemini doğrularcasına festivalin ilk gününden beri protestolar eksik olmadı. Aşırı sağcı siyasi parti AfD’yi önce davet eden sonra daveti geri çeken festivalin açılış gecesinde film sektöründen yaklaşık 50 kişi “Demokrasiyi savunun!” sloganları attı ve “Filmler birleştirir, nefret ayırır” yazan rozetler taktı. Barış İçin Sinema’nın düzenlediği etkinlik için kentte bulunan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD’nin İsrail’e verdiği destek nedeniyle protesto edildi. Dışarıda protestolar devem ederken ödül gecesi jürilerin de seçimleriyle taraflarını belli ettikleri görüldü. En İyi Film Ödülü’nü alan “Dahomey” adlı belgesel, Avrupa’nın sömürgecilik geçmişini sorgulamasıyla öne çıktı. Filmin yönetmeni, Fransız-Senegalli sinemacı Mati Diop’un ödül konuşmasına Filistin’in yanında olduğunu duyurması da geceye damgasını vurdu.
Festivalin sosyal medyadaki Panorama hesabından Gazze’deki katliamı eleştiren postlar paylaşıldı.
En çok konuşulan film
Festivalin en çok konuşulan filmi ise Altın Ayı’yı kazanan “Dahomey”den ziyaden En İyi Belgesel seçilen “No Other Land” oldu. Panorama bölümünde İzleyici Ödülü de kazanan, Batı Şeria’da İsrailliler tarafından topraklarına el konan Filistinlileri anlatan belgesel, İsrailli ve Filistinli sinemacıların ortak çalışmasının ürünü. Belgeselin yönetmenlerinden Basel Adra, ödül türeninde Almanya’nın İsrail’e silah sevkiyatını durdurması çağrısı yaparken ortak yönetmen Yuval Abraham ise “Şimdi ödülü Basel ile eşit iki insan olarak birlikte alıyoruz. Ancak vatanlarımıza döndüğümüzde ben özgür, o ise işgal altında yaşayacak. Bu eşitsizlik derhal sonlanmalı” diyerek tepkisini dile getirdi.
Festivalin asıl tartışması ise ödül töreninden sonra başladı. Festivalin sosyal medyadaki Panorama hesabından “Özgür Filistin” sloganıyla Gazze’deki katliamı eleştiren, “Soykırım soykırımdır. Hepimiz suç ortağıyız” yazılı postlar paylaşıldı. Bunun üzerine festivalin ana hesabından yazılı açıklama yapılarak bu paylaşımların silindiği duyuruldu. Resmî açıklamada “Orta Doğu’daki savaş hakkında Berlinale’nin logosu kullanılarak, festivalin Panorama hesabından paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımlar festival kaynaklı değildir ve Berlinale’nin duruşunu yansıtmamaktadı. Bunları derhal sildik ve olayın nasıl meydana geldiğine dair soruşturma başlattık. Kimliği belirsiz bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dendi. Bu açıklama, sinemaseverler ve festival takipçileri tarafından İsrail yanlısı ‘geri adım’ olarak nitelendirildi.