Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad Lübnan’dan BAE’ye geçti

Lübnan medyası, Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad’ın amcası ve 1982’deki Hama Katliamı’nı gerçekleştirenlerin komutanı Rıfat Esad’ın Lübnan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geçtiğini bildirdi.

Lübnan’ın El-Cedid televizyon kanalının haberinde, Rıfat Esad’ın Beyrut’tan çıkmak için kullandığı pasaportun fotoğraflarına yer verildi.

ÖZEL BİR JETLE GİTTİ

Rıfat Esad’ın beraberinde 2 kişiyle 24 Aralık’ta Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan özel bir jetle Dubai’ye gittiği belirtildi.

Lübnan güvenlik güçleri, Suriye’deki katliamlarıyla tanınan Mahir Esad’ın komutasındaki 4. Tümen’den, el-Kureydi ailesine mensup eski bir subayı 170 bin dolarla gözaltına aldı.

Haberde, Şam’dan Lübnan’ın Suriye sınırındaki Hılve beldesine oradan da başkent Beyrut’a uzanan bir kaçakçılık hattının varlığına dikkati çekildi.

Rıfat Esad’ın torunu ile gelininin sahte pasaportla Lübnan’dan çıkmaya çalıştığı için Beyrut’taki havalimanında gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad’ın (86), Hafız Esad’ın yardımcılığı görevinde bulunmuştu.

Başta 1982’deki Hama Katliamı olmak üzere işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar sebebiyle hakkında uluslararası mahkemelerce suçlamalar bulunuyor.

4 YIL CEZA ALMIŞTI

Fransa’da 2021’de yolsuzluk ve Suriye devlet fonlarının yasa dışı kullanımından suçlu bulunan Rıfat Esad 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Suriye basınında çıkan haberlerde 2021’de Beşar Esad’ın af kararının ardından amcasının Şam’a döndüğü ifade edilmişti.

HAMA KATLİAMI SORUMLUSU

1982’de, Suriye’nin o dönemdeki lideri Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad komutasındaki özel kuvvetler, Hama ilinde Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın rejime karşı başlattığı ayaklanmayı bastırmak amacıyla 2 Şubat’ta şehri kuşatarak havadan bombardıman düzenlemiş, ardından topçu atışları ve toplu idamlarla 27 gün süren bir süreçte on binlerce insanı katletmişti.

Suriye İnsan Hakları Ağı’nın (SNHR) raporuna göre, Hama il merkezinde 2-28 Şubat 1982 tarihlerinde yapılan katliamda en az 30 bin sivil can verirken alıkonan en az 17 bin sivilden haber alınamadı.

Humus’kaki Tedmur (Palmira) Hapishanesi’ne götürüldükleri düşünülen ve daha sonra haber alınmayan kişilerin aileleri, yakınlarının katledildiğini düşünüyor.

SNHR’nin raporuna göre, rejim güçlerinin havadan ve karadan gerçekleştirdiği saldırılarla El-Asida, Es Sehhane, El-Kilayniyye, Ez Zenbak, El-Hayriyya ve El Başuriyye gibi mahalleler ağır şekilde vuruldu. Kent merkezinin ise yaklaşık üçte biri tamamen tahrip oldu.

Katliamda 88 cami, 3 kilise ve pek çok tarihi yapı zarar gördü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir