Beyaz Saray sözcüsü, İsrail – Hizbullah arasında bir ateşkes anlaşmasının yakın olduğunu söyledi, fakat anlaşmanın henüz sonlanmadığını da belirtti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Washington’da yaptığı açıklamada, “Anlaşmaya çok yakınız,” ifadelerini kullandı. Kirby, “Her şey tamamlanana kadar hiçbir şey tamamlanmış sayılmaz.” diye ekledi.
Fransa Cumhurbaşkanlığı, ateşkes görüşmelerinde önemli ilerlemeler sağlandığını bildirdi. Fransa, ateşkes görüşmelerinde Lübnan’ı destekliyor fakat Hizbullah’a karşı mesafeli bir tavır takınıyor.
Kudüs’te ise üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail kabinesinin Salı günü Hizbullah ile bir ateşkes anlaşmasını onaylamak için toplanacağını açıkladı.
Bu diplomatik ilerlemeler gerçekleştiği sırada, Lübnan’ın başkenti Beyrut defalarca İsrail güçleri tarafından bombalandı.
TASLAKLA AYNI MI?
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisi, Lübnan ile bir anlaşma metni üzerinde uzlaşıldığı yönündeki iddialar hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak üst düzey bir İsrailli yetkili, Salı günkü kabine toplantısının bu metni onaylamak amacıyla düzenleneceğini belirtti.
İsrail’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Danny Danon, İsrail’in güney Lübnan’da saldırı düzenleme hakkını koruyacağını ifade etti.
İlk kez İsrail Devlet haber ajansı KAN’da yayımlanan anlaşmanın taslağında da yer alan bu maddeye göre İsrail, Lübnan’ın güneyinde yeniden çizilecek olan Mavi Hat’ta ‘tehdit teşkil eden’ bir yapılanma gördüğü takdirde Mavi Hat içinde askeri bir operasyon başlatabilecek.
Lübnan ve Hizbullah ise daha önce bu tür bir ifadeye itiraz etmiş, aynı hakkın Lübnan ordusuna da verilmesini gerektiğini belirtmişti.
EN ZORU SONA KALDI
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüme kavuştuğunu, ancak hala çözülmesi gereken bazı önemli sorunlar olduğunu belirtti.
Miller, “Genellikle bir anlaşmanın son aşamaları en zor kısım olur, çünkü en zor konular sona bırakılır” dedi ve “Tarafları, anlaşmaya varmaları konusunda elimizden geldiğince zorluyoruz” diye ekledi.
Ateşkes çabaları, İran destekli Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmayı sona erdirmeyi amaçlıyor. Bu çatışma, Ekim 2023’te Gazze’deki Hamas savaşının paralelinde alevlenmişti.
Lübnan’daki çatışma, son iki ayda dramatik bir şekilde tırmandı. Lübnan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Elias Bou Saab, “ateşkesin önünde ciddi bir engel kalmadı,” diyerek ABD önerisiyle bir ateşkesi uygulamaya başlamak için hazır olduklarını ifade etti.
Bou Saab teklifin, İsrail ordusunun güney Lübnan’dan çekilmesini ve Lübnan ordusunun sınır bölgesine 60 gün içinde konuşlanmasını içerdiğini açıkladı. Bou’nun altını çizdiği bu maddeler, yayımlanan anlaşma taslağıyla uyumlu oldu.
Tel-Aviv’de rehin aileleri, hükümeti ateşkese çağırıyor
SAĞCILAR SAVAŞ İSTİYOR
Netanyahu’nun sağcı hükümetinde bir çatlak yaratma olasılığı taşıyan bu anlaşma, İsrail’deki aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir tarafından sert şekilde eleştirildi.
Ben-Gvir, “Mutlak zafer elde edilene kadar savaş devam etmeli,” dedi ve Netanyahu’yu işaret ederek “Bu anlaşmayı durdurmak için geç değil!” diye ekledi.
Ateşkese yaklaşılmasına rağmen çatışmalar daha da yoğunlaştı. Hafta sonu İsrail hava saldırılarında, Beyrut’un merkezinde en az 29 kişi hayatını kaybetti. Hizbullah ise Pazar günü şimdiye kadarki en büyük roket saldırılarından birini düzenleyerek İsrail’e 250 füze fırlattı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, Pazartesi günü İsrail saldırılarında 31 kişinin öldüğünü, 62 kişinin yaralandığını duyurdu. Geçen yıl boyunca 3.750’den fazla kişi hayatını kaybetti, bir milyondan fazla insan yerinden edildi.