Beyin gücünü artırmanın en kolay yolları
Hem bilişsel hem de fiziksel işlevlerimizi en iyi şekilde gerçekleştirmek için beyin sağlığımıza da dikkat etmemiz şart. Bunun için çok özel bir çaba da gerekmediğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, yaşam tarzımızdaki bazı küçük düzenlemelerle beynimize büyük iyilikler yapabileceğimizi belirterek, ‘’Her zaman dediğimiz gibi, sağlıklı bir beyin, mutlu bir yaşamın anahtarıdır’’ dedi ve bu yönde önemli ipuçları verdi. İşte onlar:
BİLİNÇLİ BESLENİN
Karbonhidratlar, beyin için bir enerji santralidir, fakat doğru karbonhidratları seçmek gerek. İşlenmiş şeker ve beyaz ekmek yerine, tam tahıllar, meyveler ve sebzelerle dost olun.
Bu kompleks karbonhidratlar, kan şekerinizi dengede tutarak, beyninizin hem daha mutlu hem de daha verimli çalışmasını sağlar.
Balık, keten tohumu ve çiğ kuruyemişlerde bulunan Omega-3’ün de sadece kalp değil beyin sağlığınıza da destek olduğunu unutmayın. Beyninizi güçlü tutmak için bitkisel gıdaları fazla, hayvansal gıdaları sınırlı tüketin.
UYKUNUZU AKSATMAYIN
Uyku, beynimiz için tam bir restorasyon sürecidir. Beynimiz gece vardiyasında, gün boyunca karşılaştığımız bilgi bombardımanını düzenler ve hafızamızı tazeler.
Yeterli uyku alamamak, beynimizi strese sokar. Sakın sosyal medya ya da gün içinde yaşadığınız bir problem için uykunuzu feda etmeyin. Her gün 7-9 saat uyumaya özen gösterin.
HER GÜN YÜRÜYÜN
Bilimsel araştırmalar düzenli egzersizin beyin sağlığı için de çok faydalı olduğunu
gösteriyor. Birçok araştırmada düzenli yürüyüş ya da koşu yapan kişilerin, yapmayanlara göre beyinlerinin öğrenme ve hafıza merkezinde iki kat daha fazla yeni beyin hücresi tespit edildi. Uzmanlar bunun tam nedenini açıklayamasalar da egzersizin stresi azaltıcı etkisine bağlamaktadır.
SİGARADAN UZAK DURUN
Sigara, beyin için gerçek bir hava kirliliğidir. Oksijen yerine, toksin yüklü duman pompalamak, beyin hücrelerinizin can düşmanıdır. Sigarayı bırakarak, ya da içilen ortamlardan da uzak durarak beyninize temiz hava dalgası gönderebilir ve kognitif (bilişsel) fonksiyonlarınızı artırabilirsiniz.
BEYNİNİZİ ŞAŞIRTIN
Beyninizi güçlendirmek için beyin jimnastiğini de ihmal etmeyin. Üstelik bunun için özel bir zaman ayırmanız gerekmez. Örneğin gün içinde kullanmadığınız elinizle iş yapın, kapıyı açın ya da saçınızı tarayın. İşe ya da alışverişe giderken farklı yollar kullanın, boş zamanınızda resim yapmayı deneyin. Merak ettiğiniz her şeyi başkalarına sorun ya da araştırıp, öğrenin. Bu da bir tür beyin egzersizidir. Tüm bunlar beyin hücrelerinizi aktifleştirir.
HER FIRSATTA GÜLÜN
Gülmek vücutta endorfin, serotonin gibi mutluluk hormonlarının salınımını artırır. Bu pozitif kimyasallar böylelikle stresi azaltıp, beyin sağlığınızı korur.
ANILARA ZAMAN AYIRIN
Ara sıra anılarınızı tazeleyin. Günlüklerinize, hatıra defterlerinize ya da eski fotoğraf albümlerinize bakın. Çocukluğunuzun geçtiği mahalleye, ilkokulunuza ya da eski komşularınıza gidin. Bunlar da beyninizi tazeler.
DİJİTAL DETOKS YAPIN
Günümüz dünyasında elektrosmog (Elektromanyetik kirlilik) kaçınılmaz gibi görünse de bazı önlemler alabilirsiniz. Teknolojik cihazların kullanımını azaltmak, Wi-Fi’yi kapatmak ve cep telefonlarını yatak odasının dışında tutmak beyin sağlığınıza katkıda bulunabilir.
Haftada bir gün dijital detoks da yapın. Yani akıllı telefonu mümkün olduğu kadar az kullanın ya da kapatın. Böylece, beyin hücreleriniz de nefes alır.